CULPĂ – Târgumureșeanul Barabási, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, acuzat că a plecat într-o vizită oficială în Ungaria, falsificând motivul deplasării

FAPT. Târgumureșeanul Barabási Antal Szabolcs (UDMR), de abia numit politic în funcția de secretar de stat la Ministerul Agriculturii, este acuzat că a plecat în 9 martie 2021 într-o vizită oficială în Ungaria cu documente false legate de motivul deplasării. Conform portalului investigatoria.ro, Barabási a fost invitat de ministrului ungar al Agriculturii, Nagy István, pentru “evaluarea experiențelor rețelei de fermieri din Ținutul Secuiesc, evaluarea agricultorilor din județul Mureș, descrierea programelor RMGE ale Uniunii Agricultorilor Maghiari din România, prezentarea mărcii Produs în Mureș și dezbaterea posibilităților de colaborare pe viitor”, după cum scrie în invitația în limba maghiară.

 

În Memorandumul oficial pentru aprobarea deplasării lui Barabási în Ungaria motivația a fost modificată în “evoluțiile în domeniul agriculturii din România și Ungaria în anul 2020, inclusiv acțiunile implementate de autoritățile române și ungare în acest sector în contextul pandemiei de COVID-19, pentru simplificarea modalităților de accesare a fondurilor europene de fermieri, precum și măsurile de sprijin acordate guvernului român și de guvernul Ungariei producătorilor grav afectați de efectele pandemiei”.

 

Conform Memorandumului, așa a fost redactat și Ordinul vizitei oficiale în Ungaria a demnitarului român. Barabási a fost propulsat secretar de stat în Ministerul Agriculturii luna trecută, după ce mureșeanul Nagy Péter Tamás (care a mai fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii) a declinat propunerea UDMR pe considerente personale (familia sa are o mare fermă de vaci de carne rasa Aberdeen Angus și a optat să se dedice afacerii sale).

 

Barabási, membru al UDMR Târgu Mureș, este absolvent al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară, specializarea zootehnie (în 2003) și a fost prezentat ca fiind un specialist în eficientizare a investițiilor și optimizare a profiturilor în fermele de animale. Împreună cu familia sa deține firma Milk Investment Transylvania SRL Târgu Mureș (specializată în proiectarea structurilor tehnologice și a tehnologiei fermelor de lapte), pe care a și administrat-o până în 2006, după acel an ocupând funcția de director al mai multor companii specializate în sectorul zootehnic.

 

Cătălin VISCHI

2 comments
  1. Invitația a fost trimisă exclusiv pentru tematici privind probleme ale agricultorilor din așa-numitul Ținut Secuiesc. Motivația deplasării, așa cum a fost ea prezentată pentru a fi aprobată și plătită din banii statului român, a prezentat, fals, că tema dezbaterii ar fi susținerile financiare ale agricultorilor din cele două țări (România și Ungaria).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare