Cum ar arăta Universul dacă ai depăși viteza luminii… și este ciudat!

STUDIU Nimic nu poate merge mai repede decât lumina. Este o regulă a fizicii care face parte integrantă din teoria specială a relativității a lui Einstein. Cu cât ceva merge mai repede, cu atât se apropie mai mult de perspectiva sa de înghețare a timpului.

Dacă mergi și mai repede, te confrunți cu probleme de inversare a timpului, care afectează noțiunile de cauzalitate.

Dar cercetătorii de la Universitatea din Varșovia, Polonia, și de la Universitatea Națională din Singapore au forțat limitele relativității pentru a crea un sistem care nu contravine fizicii existente și care ar putea chiar să deschidă calea către noi teorii.

Aceștia au creat o “extensie a relativității speciale” care combină trei dimensiuni temporale cu o singură dimensiune spațială (“spațiu-timp 1+3”), spre deosebire de cele trei dimensiuni spațiale și o dimensiune temporală cu care suntem obișnuiți cu toții.

Mai degrabă decât să creeze inconsecvențe logice majore, acest nou studiu adaugă mai multe dovezi pentru a susține ideea că obiectele ar putea fi capabile să meargă mai repede decât lumina fără a încălca complet legile noastre actuale ale fizicii.

Nu există niciun motiv fundamental pentru care observatorii care se deplasează în raport cu sistemele fizice descrise cu viteze mai mari decât viteza luminii să nu fie supuși acestui fenomen.”, spune fizicianul Andrzej Dragan, de la Universitatea din Varșovia, Polonia.

Acest nou studiu se bazează pe lucrările anterioare ale unora dintre aceiași cercetători, care susțin că perspectivele superluminale ar putea ajuta la stabilirea unei legături între mecanica cuantică și teoria specială a relativității a lui Einstein – două ramuri ale fizicii care, în prezent, nu pot fi închegate într-o singură teorie globală care să descrie gravitația în același mod în care explicăm alte forțe.

Simpla descoperire experimentală a unei noi particule fundamentale este o performanță demnă de Premiul Nobel și fezabilă într-o echipă mare de cercetare care folosește cele mai noi tehnici experimentale“, spune fizicianul Krzysztof Turzyński, de la Universitatea din Varșovia.

Cu toate acestea, sperăm să aplicăm rezultatele noastre pentru o mai bună înțelegere a fenomenului de rupere spontană a simetriei asociat cu masa particulei Higgs și a altor particule din Modelul Standard, în special în Universul timpuriu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare