Cum este mai bine să fii plătit dacă eşti IT-ist sau livrator: pe PFA sau pe micro?

TAXE. Lucrezi în IT sausau livreazi mâncare? Vei avea venituri mai mici din 2023 dacă ai SRL și din 2024 dacă au PFA.
 
Un consultant IT care câştigă, în medie, 25.000 de lei pe lună şi care astăzi îşi încasează banii printr-un PFA va plăti pentru veniturile din 2023 aceleaşi taxe ca şi pentru 2022 (presupunând, desigur, că nu există modificări ale salariului minim sau ale normei de venit). Reducerea normei de la 100.000 de euro la 25.000 de euro îl va afecta abia din 2024, când îi vor crește taxele de 3,5 ori. Freelancerii care își încasează banii printr-un SRL vor scoate mai mulți bani din buzunar încă din 2023.
 
Un freelancer care încasează bani printr-un PFA trebuie să se încadreze într-una dintre cele două forme de organizare a acestei activități: PFA cu normă de venit sau PFA în sistem real. Dacă la impozitarea pe bază de normă de venit taxele şi impozitele sunt stabilite de autorităţi pe baza activității desfășurate (indiferent de valoarea veniturilor dintr-un an), în cazul impozitării în sistem real taxele se plătesc la venitul net efectiv al freelancer-ului.
 
În cazul unui livrator cu un venit lunar de 5.000 de lei, nivelul taxării se menține la fel și în anii următori în cazul în care acesta are tot contract de tip PFA.
 

Noile modificări fiscale au adus schimbări și în ceea ce privește regimul microîntreprinderilor, folosite adesea de freelanceri ca o modalitate de a încasa veniturile (și era o modalitate avantajoasă până în 2022). Una dintre modificări este obligativitatea de a avea minimum un salariat cu normă întreagă pentru ca o firmă să fie încadrată ca plătitor de impozit pe veniturile microîntreprinderilor.
 
În România există circa 420.000 de PFA-uri şi 748.000 de microîntreprinderi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare