Cum poți obține un teren gratuit pentru construcția unei case în România

SPRIJIN PENTRU TINERI. Mulți români nu sunt conștienți că există posibilitatea de a primi teren gratuit de la stat pentru a-și construi o locuință. Această oportunitate este oferită anumitor categorii de cetățeni, în special tinerilor cu vârsta între 18 și 35 de ani. Legea care reglementează acest aspect există de mai bine de 20 de ani, încă din 2003, cu modificări ulterioare care au crescut suprafața de teren disponibilă pentru beneficiari.

Conform legii, suprafețele de teren atribuite tinerilor pentru construirea unei locuințe pot varia între 150 mp și 300 mp în municipii și sectoarele municipiului București, între 250 mp și 400 mp în orașe și între 250 mp și 1.000 mp în comune și sate. Pe lângă criteriul de vârstă, există și alte cerințe pe care aplicanții trebuie să le îndeplinească. Construcția casei trebuie să înceapă în termen de un an de la primirea terenului și să fie finalizată în cel mult trei ani de la obținerea autorizației de construire.

Prioritate la obținerea terenului o au tinerii care nu dețin în proprietate o locuință sau alt teren pe care să își construiască o casă. Procedura pentru a solicita terenul gratuit presupune depunerea unei cereri la consiliul local al comunei, orașului sau municipiului de domiciliu, însoțită de acte precum copii de pe certificatul de naștere și actul de identitate, precum și dovezi financiare care să ateste capacitatea solicitantului de a-și construi o locuință pe terenul respectiv.

Aceste dovezi pot include certificat fiscal de la Administrația Financiară, extras de cont, preaprobare financiară sau contract de finanțare din partea unei instituții bancare, care să demonstreze că solicitantul are resurse financiare suficiente pentru construcție și că nu are datorii la bugetul local.

Este important de menționat că actele necesare pot varia în funcție de cerințele specifice ale fiecărui consiliu local, iar procesul poate să difere în funcție de regiunea și de autoritățile locale implicate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare