Cum poți recupera concediul de odihnă neefectuat din 2022: Termene și prevederi legale

CONCEDIU. Discuţiile legate de ceea ce se întâmplă cu concediile de odihnă apar întotdeauna în rândul angajaţilor mai ales la începutul anului când aceştia constată că nu şi-au efectuat toate zilele de concediu disponibile pentru anul anterior.

Conform Codului Muncii, angajaţii care nu şi-au luat cele 20 de zile legale minime de concediu de odihnă în 2022 pot solicita angajatorului să le acorde până la jumătatea anului 2024. Astfel, aceștia pot beneficia de zilele de concediu neefectuate în acea perioada, până la 30 iunie 2024, cu acordul angajatorului.

Codul Muncii prevede că dreptul la concediu de odihnă anual este garantat tuturor salariaţilor și nu poate forma obiectul niciunei cesiuni, renunțări sau limitări. Concediul de odihnă trebuie efectuat în fiecare an, iar în cazul în care salariatul nu a putut efectua, din motive justificate, integral sau parțial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul respectiv, angajatorul este obligat să acorde concediul neefectuat într-o perioadă de 18 luni, începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual. Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul în care se încheie contractul individual de muncă.

Astfel, angajații au dreptul de a recupera zilele de concediu neefectuate și de a se bucura de odihna cuvenită până la data menționată, cu acordul angajatorului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare