Cum să ai un somn bun în nopțile caniculare: trucuri simple pentru a câștiga ani prețioși de viață

CERCETARE. Nopțile nedormite pot duce la depresie, conform unui nou studiu despre conexiunea dintre rutina de somn și sănătatea psihică.

Somnul este esențial pentru o viață sănătoasă și longevitate. Studiile arată că un bărbat odihnit poate trăi cu până la 5 ani mai mult, iar o femeie poate câștiga aproximativ 2 ani și jumătate în plus. Cercetătorii continuă să investigheze motivele acestei diferențe semnificative.

Pentru a beneficia de un somn odihnitor, este recomandat să dormiți cel puțin 7-8 ore pe noapte. De asemenea, este crucială ora la care vă culcați. Cei care adorm după ora 1 noaptea prezintă un risc cu 20% mai mare de a dezvolta depresie sau anxietate. Riscul crește odată cu fiecare oră suplimentară de somn târziu, indiferent de ora la care vă treziți sau de durata totală a somnului.

Un alt factor surprinzător care contribuie la insomnie este alimentația. Consumul excesiv de carbohidrați, conservanți și coloranți poate provoca probleme cronice de somn. În schimb, conform unui studiu recent realizat de Universitatea Sorbona, o dietă mediteraneană bogată în legume, fructe, pește și ulei de măsline poate reduce riscul de insomnie. Studiul a implicat 39.000 de participanți.

În plus, temperatura ambientală joacă și ea un rol crucial în calitatea somnului. Iată câteva trucuri pentru a dormi bine chiar și în nopțile caniculare: mențineți draperiile trase în timpul zilei pentru a păstra răcoarea în cameră, aerisiți camera seara pentru a permite circulația aerului proaspăt, faceți dușuri calde înainte de culcare pentru a vă relaxa mușchii și nu uitați să vă hidratați corespunzător în timpul zilei.

Un somn bun este esențial nu doar pentru a vă simți odihnit, dar și pentru sănătatea mentală și fizică pe termen lung.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare