Cum să eviți supraalimentarea și să îți gestionezi mai bine emoțiile

ALIMENTAȚIE SĂNĂTOASĂ. Imaginați-vă pentru un moment alimentele voastre preferate: pizza, cartofi prăjiți, friptură, chipsuri de cartofi. Doar gândindu-vă la ele, probabil că deja vă face foame, nu-i așa? Dincolo de a ne oferi energia necesară pentru a trăi, mâncarea poate fi o mare sursă de plăcere. Gustul bun, aromele variate, texturile și alte caracteristici ademenesc simțurile noastre. Pentru unii, mâncarea devine și un instrument de adaptare emoțională, utilizat pentru a face față stresului, tristeții sau îngrijorării. Totuși, supraalimentarea poate sabota sănătatea.

V-ați întrebat vreodată de ce simțiți nevoia să mâncați atunci când trăiți o emoție puternică? Nu sunteți singuri. Mulți factori, de la norme culturale și statut economic până la probleme psihologice, modelează obiceiurile alimentare. Mulți oameni mănâncă pentru a face față sentimentelor, iar acest lucru poate aduce inițial o alinare a stresului sau anxietății. Totuși, după un timp, supraalimentarea poate duce la regrete, vinovăție și chiar agrava sentimentele negative pe care încercați să le liniștiți. Aceasta poate duce la îngrășare și probleme de imagine corporală, declanșând un ciclu vicios de alimentație emoțională.

Mâncatul emoțional poate chiar evolua într-o tulburare mai gravă, cum ar fi tulburarea de alimentație excesivă. Aceasta implică consumul de cantități foarte mari de alimente, adesea într-o perioadă scurtă, fără a putea să vă opriți. Simptomele includ mâncatul până la disconfort, mâncatul în secret și consumul frecvent de cantități mari de alimente, chiar și fără ocazii speciale. Tulburarea de alimentație excesivă este greu de depășit pe cont propriu și poate duce la obezitate și boli asociate, precum diabetul de tip 2 și bolile de inimă.

Pași pentru a opri supraalimentarea
1. Identificați-vă declanșatorii
Un prim pas este să țineți un jurnal alimentar și să notați cum vă simțiți când mâncați în exces. Sunteți trist, anxios sau plictisit? Scrieți pe hârtie. Observați dacă aveți tendința de a alege anumite alimente în astfel de momente. Odată ce identificați un tipar, puteți începe să înlocuiți supraalimentarea cu mecanisme de adaptare mai sănătoase.

2. Mâncați mai încet
Dacă simțiți că trebuie să mâncați, încercați să o faceți mai încet. Stomacul are nevoie de aproximativ 20 de minute pentru a comunica creierului că este plin. Mestecați fiecare înghițitură de mai multe ori și savurați aromele și texturile mâncării. După ce terminați o masă sau o gustare, faceți o pauză pentru a vedea dacă sunteți sătul înainte de a mânca mai mult.

3. Nu săriți peste mese
Săritul peste mese, în special micul dejun, poate duce la foame excesivă și, implicit, la supraalimentare. Mâncatul devreme în timpul zilei poate ajuta la menținerea unei greutăți sănătoase și la controlul poftelor. De asemenea, poate crește nivelul de dopamină din creier, care ajută la controlul poftelor.

4. Consumați alimente întregi
Alegeți alimente sănătoase pentru a evita supraalimentarea. Alimentele procesate, în special carbohidrații simpli și cele bogate în zahăr, cauzează fluctuații rapide ale glicemiei, ceea ce duce la foame. Optați pentru alimente integrale, cum ar fi legumele, fructele, nucile, cerealele integrale, peștele, carnea hrănită cu iarbă și grăsimile sănătoase, precum uleiul de măsline.

5. Dormiți suficient
Lipsa somnului poate duce la consumul excesiv de alimente. Un studiu recent arată că somnul insuficient este direct legat de creșterea stresului și alimentația emoțională la femei. Scopul este să dormiți între șapte și opt ore pe noapte pentru a reduce stresul și a controla pofta de mâncare.

6. Găsiți alte activități
Dacă simțiți că nu vă puteți controla, încercați să înlocuiți supraalimentarea cu altă activitate. Exercițiile fizice sunt o opțiune excelentă care poate îmbunătăți și imaginea corporală. Puteți să faceți o plimbare, să alergați sau să mergeți la sală. Alte metode de control al stresului includ meditația, yoga sau o discuție cu un prieten.

Dacă simțiți că nu puteți face față singuri, nu ezitați să cereți ajutor. Contactarea unui medic sau a unui terapeut poate fi benefică, în special dacă simțiți că dezvoltați o tulburare de alimentație excesivă. Terapia cognitiv-comportamentală poate ajuta la recunoașterea și modificarea gândurilor și comportamentelor legate de alimentație.

Există multe modalități de a opri supraalimentarea, și fiecare masă este o oportunitate de a începe să vă schimbați obiceiurile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare