Cum să-ți îmbunătățești calitatea somnului – trucuri simple pentru a dormi mai bine și mai profund

SOMN LINIȘTIT. Cum să-ți îmbunătățești calitatea somnului ? Este o întrebare la care caută mulți răspuns în zilele noastre. Căci este foarte important să știi cum să-ți îmbunătățești calitatea somnului în era vitezei. Acum, timpul parcă nu ne mai ajunge, iar somnul a devenit un lux pentru mulți dintre noi.
Pentru că nu știi cum să-ți îmbunătățești calitatea somnului, ai de suferit. Și nu e de mirare că numărul bolnavilor crește de la o zi la alta. Te-ai fi gândit că somnul, cel mai la îndemână de altfel, este panaceul de care nu profiți la maximum?
Cât de important este somnul pentru sănătate
Dacă ți-ar spune cineva că, dormind, scapi de boli, ai zâmbi cu neîncredere. Și asta pentru că pare o soluție prea simplă, banală și necostisitoare. Or, somnul de calitate chiar contribuie la menținerea unei stări de sănătate optime. Dar pentru asta trebuie să știi cum să-ți îmbunătățești calitatea somnului. Iar neurologii avertizează că, deși mecanismele nu sunt încă in totalitate cunoscute, în practică, se văd efectele pe care somnul sau lipsa acestuia le au asupra creierului, dar și asupra întregului corp. Nopțile pierdute aduc, pe lângă oboseală, irascibilitate, dificultăţi de concentrare, depresie, obezitate și nu numai.
Deși, teoretic, e ceva ce pare la îndemână, somnul este, în practică, o problemă pentru mulți dintre noi. Mai ales că stilul de viață este unul dintre factorii determinanți ai calității somnului. ‘Câți dintre noi nu am experimentat o îmbunătățire remarcabilă a somnului după ce am făcut o excursie lungă pe munte sau mers mai mulți kilometri cu bicicleta? Sau după ce am înotat? Totodată, ajută să menținem o oră regulată de trezire, acesta fiind un lucru sub controlul nostru, versus ora de culcare care natural poate varia mai mult. Precum și evitarea substanțelor stimulante precum cafeaua, ceaiul, alcoolul sau fumatul, în mod special în apropierea perioadei de somn.‘, explică dr. Mihai Radu Ionescu, specialist neurolog, clinica Neuroaxis.
Lipsa somnului dăunează grav sănătății
Somnul rămâne un proces extrem de misterios pentru oamenii de știință. Totuși, cert este că lipsa lui are efecte negative. “Efectul principal este asupra capacității de atenție și de concentrare. Aparent, în mod special sunt afectate domenii ce țin mai degrabă de gândirea creativă decât de funcțiile logice și executive. Ceea ce poate explica de ce multe acțiuni le putem face într-un mod relativ satisfăcător chiar și atunci când nu am dormit suficient. Învățarea, însă, suferă, ca urmare a privării de somn, în primul rând prin afectarea memoriei. Și în mod special este afectată consolidarea memoriei.“, adaugă specialistul.
Pe de altă parte, mulți dintre noi observă, după o noapte în care nu ne-am odihnit suficient, că suntem mai iritabili și mai nerăbdători. Iar cercetările făcute pe grupuri mari de adolescenți au subliniat o creștere a simptomelor de depresie sau de anxietate la adolescenții care dormeau insuficient.
„A fost dovedită asocierea între cantitatea mică de somn și obezitate, toleranța alterată la glucoză și diabet. Acestea au un efect global de creștere a riscului cardiovascular. Un studiu pe un grup mic de pacienți a arătat inclusiv o creștere mică, dar semnificativă, a tensiunii arteriale și după o singură noapte cu somn insuficient pe un grup de pacienți. De asemenea, există dovezi că somnul insuficient ar putea acționa ca un factor de risc independent cardiovascular, completează specialistul.
„Aproape toate tulburările mintale pot asocia tulburări ale somnului, însă cele mai frecvente care se asociază cu insomnia sunt: depresia, tulburările de anxietate și dependența de alcool. Trebuie avut în vedere că prezența unei tulburări psihice este de 2-3 ori mai frecventă la persoanele cu insomnie. Din punct vedere al bolilor fizice, insomnia este asociată cu boli cardiovasculare (hipertensiune arterială, boală cardiacă ischemică), sindrom metabolic (obezitate, toleranță alterată la glucoză), boli respiratorii, gastrointestinale, renale și musculoscheletale.”, spune dr. Alexandru Pavel, specialist psihiatru, centrul medical Bellanima.