Cum va fi admiterea la liceu și cât va mai conta nota de la Evaluarea Națională. Propuneri în noua lege a educației

EDUCAȚIE. Din anul 2028, elevii care încep ciclul gimnazial vor avea parte de schimbări uriașe la finalul celor patru ani. Noua Lege a Educației propune acum reintroducerea admiterii la liceu.

Acest lucru înseamnă că învățăceii ar putea da un examen separat de Evaluarea Națională, iar în urma notei vor intra la instituțiile meritate. Decizia urmează să fie luată în viitorul apropiat. Iată mai multe detalii despre schimbarea care se află încă în discuție.

Noua Lege a Educației propune reintroducerea admiterii la liceu din anul 2028. Astfel, elevii care încep clasa a cincea în anul școlar viitor ar putea avea parte de schimbări uriașe la finalul celor patru ani de gimnaziu. Asta înseamnă că învățăceii ar pute să dea un examen separat de Evaluarea Națională care să le aducă nota finală pentru intrarea la liceul dorit.

Decizia organizării unei probe separate va fi exclusiv a unității de învățământ care trebuie să anunțe subiectele cu un an înainte. Măsurile trebuie să fie implementate gradual, dacă propunerile vor fi adoptate. Acestea se referă la examenele naționale și urmează să se aplice din 2028 pentru că este nevoie de o generație de mijloc ce să lucreze după planurile cadru.

Unitățile de învățământ trebuie să anunțe cu un an înainte sistemul de admitere pe care îl preferă, iar examenul cu două probe trebuie să fie adaptat profilului pentru ca elevii să aibă timp să se pregătească.

În cazul în care un liceu are două specializări: filologie (profilul Uman) și matematică-informatică (Real), atunci poate organiza examen la română/limbă străină pentru filologie sau matematică și informatică pentru specializarea de la Real, la profilul științele naturii subiectele pot fi din biologie, matematică sau chimie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare