Cum vor evolua prețurile locuințelor de închiriat și de vânzare în 2023, în România

IMOBILIARE. 58% dintre agenții imobiliari, cât și 59% dintre cumpărători se așteaptă ca anul imobiliar 2023 să aducă scăderi de prețuri în categoria locuințelor de vânzare, conform sondajului.

La capitolul locuințelor de închiriat ambele categorii prevăd ușoare creșteri – 25% dintre cumpărători și 51% dintre agenții imobiliari, conform sondajului.

În ceea ce privește evoluția dobânzilor la creditele ipotecare din 2023, agenții imobiliari par mai optimiști decât respondenții privați (proprietari, cumpărători și chiriași).

Deși ambele categorii se așteaptă, în primul rând, la creșteri ușoare, sunt menționate și creșteri majore, așteptate de 21% dintre respondenții privați versus 14% dintre agenții imobiliari.

Așadar, 52% dintre agenți se așteaptă ca dobânzile să crească, 29% se așteaptă să scadă ușor sau semnificativ și 16% să stagneze, în timp ce utilizatorii platformelor anticipează în proporție de 46% creșteri, scăderi (27%) și stagnări 11%.

Întrebați cum se așteaptă să evolueze prețurile locuințelor de vânzare în 2023, utilizatorii Storia.ro și OLX se așteaptă ca prețurile să scadă semnificativ (35%), ușor (24%) sau să stagneze (14%), în timp ce respondenții din agenții imobiliare se așteaptă în mai mare măsură ca prețurile să scadă ușor (42%) sau să stagneze (26%), și în mai mică măsură să scadă semnificativ (16%).

Ambele categorii se așteaptă la scăderi, dar respondenții privați preconizează scăderi mai mari comparativ cu agenții imobiliari. Majoritatea agenților așteaptă scăderi ușoare de prețuri, în timp ce majoritatea cumpărătorilor așteaptă scăderi majore.

În privința așteptărilor legate de evoluția prețului chiriilor la apartamente în 2023, tendința utilizatorilor privați și a agenților imobiliari este de a prevedea creșteri ușoare – opțiune aleasă de 51% dintre agenți și de 25% dintre utilizatorii privați.

Așteptări diferite s-au înregistrat la capitolul scăderilor întrucât doar 9% dintre profesioniști anticipează scăderi, comparativ cu 31% dintre respondenții privați.

Totodată, atât agenții (31%), cât și utilizatorii privați (21%) se așteaptă ca prețurile să stagneze în 2023.

Întrebați ce activități imobiliare au în plan pentru 2023, cumpărătorii și chiriașii spun că își mențin interesul pentru urmărirea anunțurilor imobiliare (70%) și dorința de a programa vizionări atunci când vor găsi proprietăți de interes (47%).

De asemenea, 30% dintre aceștia doresc să fie informați în legătură cu știrile din domeniul imobiliar, iar 26% plănuiesc să ceară opinia unui specialist despre opțiunile de creditare disponibile (bancă sau broker).

Sondajul a fost realizat de Storia.ro. Chestionarul a fost publicat pe Storia și OLX, în perioada 21 decembrie 2022 – 09 ianuarie 2023, iar răspunsurile au fost colectate de la 1.001 respondenți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare