Curtea Constituțională a României dă undă verde noilor legi ale Justiției, criticate de opoziție

JUSTIȚIE. Curtea Constituțională a României a respins ieri – 9 noiembrie, toate obiecțiile formulate de partidele de opoziție USR și AUR și de Avocatul Poporului cu privire la cele trei Legi ale Justiției adoptate recent.
Este vorba despre Legea privind statutul judecătorilor și procurorilor, Legea privind organizarea judiciară și Legea privind Consiliul Superior al Magistraturii.

USR i-a cerut președintelui Klaus Iohannisnu promulge aceste legi, solicitându-i să aștepte avizul Comisiei de la Veneția, potrivit Cotidianul, care îl citează pe fostul ministru al Justiției Stelian Ion (USR).

Coaliția de guvernare a accelerat discuțiile privind Legile Justiției, așteptând ca acest lucru să ajute la ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare și, în final, să fluidizeze aderarea țării la Schengen. Însă fostul ministru Ion susține că Legile Justiției sub această formă vor avea mai degrabă un efect negativ.

Președintele Iohannis a declarat, atunci când legislatorii au adoptat proiectele de lege la 20 octombrie, că noile Legi ale justiției sunt “bune” și a confirmat planurile de a le promulga dacă vor fi aprobate de Curtea Constituțională.

Legile Justiției vor duce la “oligarhizarea” întregului sistem judiciar, prin plasarea sub control a actului de justiție și “vor face mult mai mult rău întregii societăți”, argumentează, într-o notă mai degrabă generală, formațiunea reformistă USR.

Partidul radical AUR se opune prevederii care lasă nesancționate actele judecătorilor care nu respectă hotărârile Curții Constituționale. Acest lucru face parte dintr-un argument mai larg privind primatul dreptului UE, care face ca hotărârile Curții Constituționale să fie inferioare celor ale Curții Europene de Justiție.

În cele din urmă, Avocatul Poporului a obiectat față de ceea ce consideră a fi extinderea excesivă a domeniilor de activități permise magistraților care “depășesc activitatea de administrare a justiției”.

“Judecătorii, procurorii, magistrații-asistenți și personalul de specialitate juridică asimilat acestora pot fi membri ai comisiilor de examinare sau de redactare a proiectelor de acte normative, a documentelor interne sau internaționale și pot avea calitatea de expert în proiecte cu finanțare externă în domeniul justiției”, potrivit articolului 234 alineatul (2) din legea privind statutul judecătorilor și procurorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare