Piața IT din România a depășit valoarea de 9 miliarde de euro

IT. ANIS, Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii, anunță rezultatele celui mai recent studiu realizat cu privire la starea industriei IT din România și perspectivele acestui domeniu de activitate. Studiul analizează volumul și structura pieței locale de IT, evoluția numărului de companii și de angajați, valoarea investițiilor, dar și capitalul uman și educația în domeniul tehnologiei.

“Se remarcă o creștere continuă a pieței de software și servicii din România, impactul sectorului IT în produsul intern brut național ajungând la 7%. Există speranțe foarte mari pentru dezvoltarea în continuare a acestui segment prin marile proiecte de digitalizare ce urmează a fi implementate în economia locală. Astfel, în următorii doi ani, valoarea pieței de IT din România ar urma să depășească 12 miliarde de euro”, a declarat Gabriela Mechea, director executiv ANIS.

Rata de creștere a sectorului IT: 15 – 17% anual, de trei ori mai rapid decât media națională

Piața IT din România este dinamică și în continuă creștere, având în vedere că de la un volum de 4,6 miliarde de euro în 2015, a ajuns la o valoare de 9 miliarde de euro. Dezvoltarea pieței IT a avut loc chiar și în anul 2020, marcat de pandemie, când s-a înregistrat o creștere a volumului cu 1,1 miliarde de euro. Comparativ cu tendința generală de creștere economică din România, segmentul IT are o rată anuală de creștere de trei ori mai mare, procentul fiind de 15-17% pe an.

Volumul pieței de telecomunicații are o creștere ceva mai moderată, ajungând de la 4,5 miliarde de euro în 2015 la 5,1 miliarde de euro în 2020. și valoarea exporturilor de IT & servicii a crescut considerabil, de 2,5 ori în ultimii 5 ani. Astfel, de la cifra de 2,5 miliarde de euro, exporturile au ajuns la un volum de 6 miliarde de euro. În plus, volumul exporturilor de servicii de cercetare și dezvoltare (R&D) s-a triplat în același interval de timp, de la 200 la 600 de milioane de euro.
Exporturile de telecomunicații au înregistrat, de asemenea, o creștere de 35% în acest interval de timp. Astfel, de la un volum de 566 milioane de euro, s-a ajuns la 0,87 miliarde de euro. Estimările actuale indică o creștere viitoare de 5% pe an.

Aproape jumătate din piața de software și servicii aparține companiilor mari

Companiile mari, cu peste 250 de angajați, au o pondere importantă în piața de software și servicii IT, reprezentând 47% din volumul total de afaceri generat de această industrie (4 miliarde de euro). Companiile medii (cu 50-250 de angajați) reprezintă 20% din volum (1,8 miliarde de euro), iar cele mici (cu 2-49 de angajați) reprezintă 27% din volumul total al pieței (2,5 miliarde de euro ). Microîntreprinderile (0-1 angajați) reprezintă în prezent 8% din volumul pieței (0,7 miliarde de euro), iar în cazul lor se înregistrează o creștere stabilă de aproximativ 100 de milioane de euro anual.

Aproape două treimi din volumul total al pieței sunt concentrate în București (60%), urmat de regiunea Nord-Vest, în special zona județului Cluj (18%). Urmează regiunile Vest (7%), Nord-Est (6%), Centru (5%) și Sud (4%). Totuși, se observă și o scădere a ponderii Bucureștiului în total, Capitala având 64% din volumul pieței IT în 2015. Regiunea Vest, în schimb, și-a dublat ponderea în total între 2015 și 2020. Sudul este singura regiune din țară în care se înregistrează scăderi ale cotei totale în volumul pieței de software și servicii.

Structura capitalului a rămas stabilă la nivel național. Astfel, 64% dintre companiile IT au capital străin, iar 36% capital românesc.

Piața de telecomunicații este stabilă și dominată de companii mari. Acestea dețin 84% (4,3 miliarde de euro) din capitalul total, iar restul este deținut de companiile mijlocii, cu 4% (200 milioane de euro), de companiile mici, cu 10% (500 milioane de euro) și de micro -companii, care au 2% din totalul pieței (aproximativ 100 milioane de euro). Piața telecom este puternic polarizată în București, 93% dintre companiile prezente pe piață având sediul central aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare