ANALIZĂ ECONOMICĂ. În primele nouă luni ale anului 2019, producția industrială în județul Mureș a înregistrat o scădere cu 5,1% față de aceeași perioadă a anului trecut, conform datelor oficiale (ultimul raport al Direcției Județene de Statistică Mureș). Deși industria mureșeană a început anul în forță, ianuarie consemnând o creștere cu peste 7 procente a producției, în decursul lui 2019 creșterea s-a dovedit a fi doar o fâsâială, doar în august consemnându-se creșteri și o stagnare în lunile aprilie și mai, în rest, scăderi continue.
Dacă am fi naivi, am raporta o creștere a economiei mureșene, caz în care ne-am referi strict la cifra de afaceri, însă această strategie e o simplă butaforie nerelevantă pentru mersul economiei, pentru că este datorată nu unui boom economic, ci creșterii valorice a produselor (ceea ce a determinat creșterea cu 5% a cifrei de afaceri totale), însă, în același timp, au crescut și costurile de producție. De aceea, starea economică este dată de cel mai fidel indicator: indicele producției industriale.
Să semnalăm și deficitul semnificativ al balanței comerciale: în primele șapte luni ale anului, firmele din Mureș au exportat în valoare de 576.547.000 euro (mai puțin cu 2,4% decât anul trecut) şi au importat în valoare de 827.920.000 euro (mai mult cu 14,5% decât anul trecut).
Asta a dus deficitul comercial la un minus de un sfert de miliard de euro (exact: ‐251.373.000 euro), aproape dublu față de perioada similară a anului trecut. Să reținem că în primele șapte luni ale lui 2019, diferența valorică dintre importuri și exporturi a ajuns la 30% (adică se importă cu aproape o treime mai mult decât se importă).
În pofida performanțelor mai puțin bune în economie, în județul Mureș, în septembrie 2019, s-a semnalat o creștere (ilogică economic) cu 391 de lei a câştigului salarial nominal mediu net: astfel, salariul mediu în mână a fost de 2.862 lei (brut, 4.647 lei).
De asemenea, în septembrie 2019 (comparativ cu septembrie 2018) a crescut cu 11,9% și indicele câştigului salarial real (raportul între salariul mediu net şi media preţurilor de consum). Faptul a fost deja explicat prin indexări/majorări ale salariilor din sistemul de stat.
Liviu DAMIAN
ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.
Un sfert de miliard scădere, nu un sfert de milion!
Am corectat, mulțumim.