DATE OFICIALE – Anul 2019 pentru economia Mureșului, mai prost decât 2018: scăderea producției cu 5% și dublarea deficitului comercial

ANALIZĂ ECONOMICĂ. În primele nouă luni ale anului 2019, producția industrială în județul Mureș a înregistrat o scădere cu 5,1% față de aceeași perioadă a anului trecut, conform datelor oficiale (ultimul raport al Direcției Județene de Statistică Mureș). Deși industria mureșeană a început anul în forță, ianuarie consemnând o creștere cu peste 7 procente a producției, în decursul lui 2019 creșterea s-a dovedit a fi doar o fâsâială, doar în august consemnându-se creșteri și o stagnare în lunile aprilie și mai, în rest, scăderi continue.

 

Dacă am fi naivi, am raporta o creștere a economiei mureșene, caz în care ne-am referi strict la cifra de afaceri, însă această strategie e o simplă butaforie nerelevantă pentru mersul economiei, pentru că este datorată nu unui boom economic, ci creșterii valorice a produselor (ceea ce a determinat creșterea cu 5% a cifrei de afaceri totale), însă, în același timp, au crescut și costurile de producție. De aceea, starea economică este dată de cel mai fidel indicator: indicele producției industriale.

 

Să semnalăm și deficitul semnificativ al balanței comerciale: în primele șapte luni ale anului, firmele din Mureș au exportat în valoare de 576.547.000 euro (mai puțin cu 2,4% decât anul trecut) şi au importat în valoare de 827.920.000 euro (mai mult cu 14,5% decât anul trecut).

 

Asta a dus deficitul comercial la un minus de un sfert de miliard de euro (exact: ‐251.373.000 euro), aproape dublu față de perioada similară a anului trecut. Să reținem că în primele șapte luni ale lui 2019, diferența valorică dintre importuri și exporturi a ajuns la 30% (adică se importă cu aproape o treime mai mult decât se importă).

 

În pofida performanțelor mai puțin bune în economie, în județul Mureș, în septembrie 2019, s-a semnalat o creștere (ilogică economic) cu 391 de lei a câştigului salarial nominal mediu net: astfel, salariul mediu în mână a fost de 2.862 lei (brut, 4.647 lei).

 

De asemenea, în septembrie 2019 (comparativ cu septembrie 2018) a crescut cu 11,9% și indicele câştigului salarial real (raportul între salariul mediu net şi media preţurilor de consum). Faptul a fost deja explicat prin indexări/majorări ale salariilor din sistemul de stat.

 

Liviu DAMIAN

2 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare