De ce sunt unii oameni mai atractivi pentru țânțari: cauzele din spatele înțepăturilor insectelor

STUDII. În căutarea motivelor pentru care unii oameni sunt mai des înțepați de țânțari, cercetările arată că aceste insecte folosesc mirosul pentru a-și localiza prada, iar unul dintre semnalele principale este dioxidul de carbon (CO2) pe care îl expirăm în timpul respirației. Cantitatea de CO2 pe care o emitem este crucială, deoarece persoanele care expiră mai mult CO2 sunt adesea mai atractive pentru țânțari.

Specialiștii, cum ar fi Dr. Robert Jones de la London School of Hygiene; Tropical Medicine, explică că persoanele cu greutate mai mare emit natural cantități mai mari de CO2, ceea ce le face să fie mai susceptibile la înțepături. De asemenea, această tendință se aplică și celor cu o rată crescută de respirație, cum ar fi cei care fac exerciții fizice intense.

În plus față de CO2, mirosul natural al corpului nostru și bacteriile prezente pe piele joacă un rol semnificativ în atracția țânțarilor. Mirosul este influențat de genetica individuală și de microbiota pielii, comunitatea de organisme microscopice care trăiesc pe suprafața pielii noastre. Studiile au arătat că țânțarii au preferințe distincte în ceea ce privește mirosurile emise de diferite persoane.

De asemenea, țânțarii pot fi atrași și de anumite culori, cum ar fi roșu, portocaliu, negru și cyan, în timp ce culorile verde, albastru sau mov nu îi atrag. Aceasta se datorează diferențelor în percepția culorilor dintre țânțari și oameni. Indiferent de pigmentarea pielii, țânțarii percep pielea umană ca fiind roșie sau portocalie.

În concluzie, pentru a minimiza șansele de a fi înțepați de țânțari, este util să se ia în considerare atât nivelul de CO2 emis, cât și mirosurile și culorile care pot atrage aceste insecte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare