„De la pasiune la împlinire: Denis Ștefan Ciobanu – admis primul la Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă”
ELEVI DE ELITĂ. Cu perseverență și ambiție, Denis Ștefan Ciobanu, absolvent al Colegiului Național „Costache Negruzzi” din Iași, a reușit să fie admis primul la prestigioasa Academie a Forțelor Aeriene „Henri Coandă” din Brașov. Fascinat de științele exacte și disciplinat înca din copilărie, Ciobanu și-a ales calea spre pilotaj, o carieră plină de provocări. După strădanie, a trecut cu succes examenele de Bacalaureat și probele academice, pregătindu-se acum pentru viața de student militar.
La doar 19 ani, Denis Ștefan Ciobanu a reușit să intre la una dintre cele mai exigente instituții academice din țară, Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă” din Brașov, prin muncă susținută și perseverență. Pasionat de aviație încă de mic, visul de a deveni pilot a fost motorul care l-a determinat să urmeze această cale. Dincolo de dorința de a purta uniforma de pilot, Stefan mărturisește că a depus mult efort pentru visul său.
„Am învățat la Colegiul Național „Costache Negruzzi” din Iași, iar faptul că m-am descurcat bine la Matematică, Informatică și Engleză m-a motivat să aplic pentru Academia Forțelor Aeriene și să urmez regimul militar, ceea ce îmi place foarte mult, deoarece am fost mereu organizat, inclusiv în învățare și în pregătirea pentru Bacalaureat și examenul de admitere la Academie. De la o vârstă fragedă, ideea de a zbura și de a pilota m-a captivat.”
Selectarea candidaților nu a fost deloc ușoară, impunând trecerea prin multiple probe fizice, scrise și psihologice.
„Înainte de toate acestea, am susținut două probe sportive: un traseu aplicativ, destul de accesibil, și parcurgerea a 2.000 de metri în mai puțin de 8 minute pentru a obține punctajul maxim. Deoarece acesta era visul meu, m-am pregătit intens și am reușit.”
Chiar dacă numărul candidaților a fost considerabil, acest aspect nu a intimidat pe Stefan.
„A fost un număr semnificativ de probe dificile și faptul că nu mulți candidați reușesc să treacă prin toate aceste etape. Cu toate acestea, numărul de probe nu m-a descurajat.”
„Am fost primul. Am obținut 10 la Matematică și Informatică, 9,50 la Engleză, adică o mică eroare într-o grilă. Evaluarea s-a făcut pe loc și, în timp ce rezultatele erau corectate, emoțiile au crescut. Când am văzut că rezultatul aproape că se potrivește cu perfecțiunea, nu pot găsi cuvinte să descriu starea.”
În prezent, emoțiile au fost depășite, iar Stefan abia așteaptă să-și întâlnească viitorii colegi.
„Emoțiile nu mai sunt atât de puternice. Sunt nerăbdător să încep această etapă nouă, extrem de interesantă și de importantă în viața mea.”
„Iubesc provocările și sunt convins că totul va merge bine. Sunt pregătit și plin de încredere.”
Cu puțin timp înainte de a începe cursurile la Academie, tânărul abia așteaptă să poarte uniforma militară, semnificând un pas important spre realizarea visului său.