DE-NCEPUT – Prima și ultima „explicativă” privind msnews, de bine v-am găsit

EDITORIAL. Am pornit demersul ăsta, de a lansa un ziar online și în județul Mureș, de la un „Băi, n-are rost, serios!” rostit de un cunoscător al sistemelor generatoare de informații zonale, printre care e și presa (mass-media, pentru a nu se confunda termenul cu dispozitivele care presează). Ș-apoi am acumulat – nu ne-am grăbit, activând „ardelenește” am avut timp.

 

Am acumulat așa (ordinea e aleatorie): muncă, informații, înțelegere, parteneriate, muncă, discuții (ce multe au fost sterile!), argumente, documente :), niște cartușe de imprimantă goale (da facem refil, zic să nu se-ngrijoreze cei care cred că nu mai avem ce lista: avem), calcule, satisfacții, dezinformări, muncă, rătăciri ș-apoi găsiri, surse (ca unii care cară-n spate un sfert de secol de jurnalism greu – a se citi „de investigație”), nervi, fascinație (serios, Mureș e seducător!), încăpățânare, dezamăgiri, muncă (asigurare: n-am obosit) și, mai ales!, răbdarea de a înțelege de ce „n-are rost”. Și, la final, am concluzionat că are rost.

 

Am un respect prea mare pentru meseria asta și pentru cei care o practică pentru a explica în detaliu de ce am ajuns la această concluzie, dar, în compensație, vă spun ce o să găsiți pe aici, pe msnews.ro: adevăruri. Unele faine, îmbrăcate-n povești cu parfum interbelic, altele scandalizante, unele care stârnesc mândria de a fi mureșean, altele enervante, unele neștiute, altele ascunse și doar bănuite, dar esența e că toate sunt adevărate.

 

Și, mai ales, toate articolele produse de msnews sunt din și despre Mureș. Că-i un ziar online care asta prezintă: știri din Mureș. Exclusiv din Mureș – în Maramureș, în primul an, la 2mnews, care e “fratele mai mare” al lui msnews, ambele fiind entități media integrate în Grupul de Presă MNews, am produs 1.000 de articole exclusive – nu știu dacă-i mult sau puțin, dar sper să vă placă măcar o parte din cele pe care le-am pregătit în prima zi de viață a msnews, începem cu 30).

 

N-am apărut aici de niciunde și nici n-am venit să plecăm, indiferent de forțările unora și de aprecierile altora. Nu suntem sensibili, nici influențabili, nici infatuați, dar nici servili. Știm de ce am venit și ce avem de făcut. Am venit să rămânem și să vă redăm dreptul de a afla adevărul așa cum e el, nefardat, necosmetizat, nepolitizat, necumpărat. O să citiți aici despre lucrurile care se fac în Mureș, bune și rele – c-așa-i viața, rozul e doar o nuanță nici măcar reprezentativă. Nu curățăm ouă nimănui (indiferent de funcții și influențe), pentru că le avem pe ale noastre (eunuchismul e dăunător inclusiv presei).

 

Vedeți dumneavoastră, ăsta e pariul nebunesc pe care l-am numit msnews (Mureș News): nedepinzând de nimeni, ne luăm libertatea de a nu mai considera zicerea adevărului un lux, ci o normalitate, o necesitate. Când nu o să mai considerăm asta, când o să ne fie rușine/frică să ne uităm dimineața-n oglindă, atunci nu o să mai avem nicio șansă de a trăi frumos, demn, noi cu noi.

 

E vineri, 13. Aprilie. O zi frumoasă de primăvară :). Se-ncheie săptămâna proletară și începe lungul drum al lui msnews către dumneavoastră. Pentru că, parcă ne-am înțeles!, n-am venit de niciunde și nici nu plecăm nicăieri. Am venit să rămânem. Sper să ne vedem zilnic. Și să ne placă asta.

 

Cătălin VISCHI

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare