Decalajul salarial dintre sectorul public și cel privat atinge cel mai redus nivel din 2015

ADMINISTRAȚIE. Diferența salarială dintre sectorul public și cel privat a atins cel mai redus nivel începând din 2015, conform datelor recente. Salariile din sectorul bugetar au rămas peste cele din sectorul privat și în anul anterior, însă diferența s-a redus considerabil, ajungând la 7,1%. Această scădere a decalajului vine în ciuda faptului că Guvernul, sub presiunea sindicatelor, a alocat resurse considerabile pentru creșterea salariilor în sectorul public.

Decalajul între salariile din sectorul public și cele din sectorul privat a început să se reducă începând cu anul 2020. După trei ani în care salariile din sectorul public au fost cu aproape o treime mai mari decât cele din sectorul privat, impactul bugetar al pandemiei și necesitatea stabilizării finanțelor țării au determinat Guvernul să acorde creșteri salariale mai moderate în sectorul public, sub rata inflației în anumite perioade și sub nivelul salariilor din sectorul privat. Această tendință a condus la o recuperare treptată a terenului pierdut de către sectorul privat.

În prezent, decalajul între salariile nete din sectorul public și cele din sectorul privat se situează la 7%, după câțiva ani de corecții semnificative. Trebuie remarcat faptul că ritmul de reducere a decalajului a încetinit pe măsură ce diferența s-a diminuat. Dacă în anii precedenți reducerea decalajului era de aproximativ 10 puncte procentuale pe an, în 2023 această scădere a fost de doar 4 puncte procentuale. Totuși, decalajul dintre salariile brute rămâne semnificativ, întrucât sectorul public nu beneficiază de scutirile fiscale acordate în anumite sectoare, cum ar fi construcțiile sau agricultura.

Pentru anul 2024, Guvernul a estimat cheltuieli de personal în valoare de 146,2 miliarde de lei, o creștere de 10,2% față de anul precedent. Totuși, România a coborât pe locul al doilea în Uniunea Europeană în ceea ce privește cheltuielile salariale ale statului raportate la încasările la buget. Această schimbare vine după ce țara a fost lider în acest domeniu timp de cinci ani, iar corectarea bugetară a fost cea mai amplă din UE.

Evoluția numărului de salariați din sectorul public are, de asemenea, un impact semnificativ asupra cheltuielilor de personal ale statului. Numărul posturilor ocupate în instituții și autorități publice a crescut în luna noiembrie, ajungând la 1,295 milioane. Această creștere vine în contextul în care numărul total de posturi ocupate în sectorul public este mai mare cu 16.542 față de sfârșitul anului 2022. Această tendință a fost observată și în perioada guvernului Ciolacu, care a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de posturi ocupate în sectorul public.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare