Decizia Comisiei Europene despre majorarea pensiilor în România

PENSII. O veste importantă a captat atenția publicului în România în legătură cu majorarea pensiilor. Conform unor surse guvernamentale, Comisia Europeană ar fi aprobat ca statul român să poată majora pensiile fără a se încadra în procentul de 9,4% din PIB, o veste așteptată cu interes de către pensionari și societatea românească.

Cu toate acestea, Comisia Europeană a impus anumite condiții pentru această majorare a pensiilor. Una dintre ele presupune ca statul român să se asigure că cheltuielile legate de plata pensiilor vor fi sustenabile. Aceasta înseamnă că România trebuie să găsească modalități de a susține financiar majorările fără a afecta bugetul în mod semnificativ.

De asemenea, Comisia Europeană a cerut ca noua lege a pensiilor să fie redactată mai devreme, cu termenul agreat fiind luna noiembrie. Acest lucru denotă importanța acordată reformei sistemului de pensii în România.

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat că majorarea pensiilor mici va fi o prioritate în această reformă. Până în prezent, pensia medie în România se situează la aproximativ 1.855 de lei, iar pensia minimă este de 1.125 de lei, potrivit datelor furnizate de INS.

Premierul și ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, au adăugat că în anul 2024, pensiile vor crește cu rata inflației din anul 2023, estimată la aproximativ 14%. Aceasta este o veste încurajatoare pentru pensionari, deoarece le oferă siguranța că veniturile lor vor urma evoluția prețurilor și costurilor de trai.

Totuși, datele recente publicate de Casa Națională de Pensii din România arată o realitate dificilă pentru pensionari. În luna august 2023, România avea aproximativ 4.766.378 de pensionari, cu doar 134 de persoane mai puțin decât în luna anterioară. Pensia medie înregistrată la acel moment a fost de 1.965 de lei, conform datelor CNPP.

Pentru cei care au lucrat în agricultură, situația este și mai dificilă, cu o pensie medie de doar 564 de lei. Cu toate acestea, cei mai mulți pensionari, aproximativ 3.815.785 de persoane, s-au pensionat la limita de vârstă. Pentru această categorie, pensia medie era de 2.190 de lei, cu o prezență majoritară a femeilor.

În luna august a anului curent, 5.951 de persoane au primit pensie anticipată, cu o pensie medie de 2.778 de lei, în timp ce 89.486 de persoane au beneficiat de pensie anticipată parțială, cu o pensie medie de 2.021 de lei.

În concluzie, decizia Comisiei Europene privind majorarea pensiilor în România reprezintă o veste binevenită pentru pensionari, însă există în continuare provocări în ceea ce privește sustenabilitatea sistemului de pensii și eliminarea inechităților. Reforma sistemului de pensii va juca un rol crucial în asigurarea unui trai decent pentru pensionarii români.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare