DECIZIA ȘI URMĂRILE – Consiliul Județean Mureș a reziliat contractul cu consultantul tehnic al reabilitării Palatului Culturii, lucrare de 1,4 milioane de euro

0
541
Palatul Culturii Târgu Mureș (Foto: Răzvan Socol)

ANALIZA FINANCIARĂ A UNUI FAPT. Unul dintre proiectele pe care le are în desfășurare Consiliul Județean (CJ) Mureș este cel de reabilitare interioară și exterioară a Palatului Culturii din Târgu Mureș, contractul de finanțare (în principal din fonduri europene nerambursabile, prin POR) fiind semnat în iunie 2017.

 

Sigur, ca-n Balcani, deși contractul de finanțare a fost semnat, începutul efectiv al lucrărilor a fost decalat cu aproape un an, contractul cu consultantul tehnic (un sereleu din Iași, Medos Construct & Consulting) fiind parafat în iunie 2018. Firma ieșeană trebuia să asigure asistenţa tehnică pentru supervizarea execuţiei lucrărilor.

 

După încă un an și jumătate, în noiembrie 2019, consultantul tehnic a anunțat CJ Mureș că nu mai lucrează, pentru că autoritatea județeană nu i-a plătit NIMIC în cele 11 luni de muncă. CJ Mureș susține că nu a plătit nimic, pentru că… nu a avut ce, firma ieșeană nu a întocmit în toată această perioadă nicio situație de plată și n-a emis nicio factură).

 

Cei din Iași n-au zis nimic, dar nici n-au mai lucrat, așa că autoritatea județeană din Mureș a reziliat contractul în 5 decembrie 2019 și, pentru ca lucrările să nu fie suspendate până la semnarea unui nou contract de asistență tehnică, au angajat un nou consultant (Floarea Vultur) pe o perioadă de două luni.

 

Când au licitat din nou contractul de asistență tehnică, au constatat că nu e nimeni interesat, suma oferită fiind sub cea din lumea reală (respectiv, se oferea 205.000 lei + TVA). Pentru a nu rămâne fără consultant tehnic (implicit, pentru a nu opri lucrările), CJ Mureș susține că a cerut mai multe oferte de preț de la firme de profil. De primit, a primit una singură: 300.000 lei + TVA.

 

Așa că acum, la finalul lunii ianuarie 2020, autoritatea județeană trebuie să actualizeze valoarea totală a proiectului, prin majorare de la 6,5 milioane de lei (exact: 6.515.142,93 lei, suma include TVA) la 6,75 milioane de lei (exact: 6.759.092,93 lei, la fel, suma include TVA).

 

Practic, două chestiuni sunt esențiale în această poveste despre bâlbe și comunicare defectuoasă cu contractanții a CJ Mureș: 1) că în 11 luni (!), autoritatea județeană nu s-a întrebat ce face consultantul tehnic (de ce nu facturează, de ce nu trimite situațiii de lucrări etc.); 2) din cei 6,75 milioane de lei cât costă reabilitarea interioară și exterioară a Palatului Culturii din Târgu Mureș, CJ Mureș va plăti din banii județului peste 1 milion de lei (exact: 1.064.586,69 lei, echivalentul a peste 222.000 de euro), adică 15,75% din valoarea totală a lucrării (compusă din cheltuielile neeligibile, care sunt în cuantum procentual de aproape 10% – 682.196,98 lei – și cofinanțarea de 5,92% – 382.389,71 lei).

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here