Palatul Culturii Târgu Mureș (Foto: Răzvan Socol)

DECIZIA ȘI URMĂRILE – Consiliul Județean Mureș a reziliat contractul cu consultantul tehnic al reabilitării Palatului Culturii, lucrare de 1,4 milioane de euro

ANALIZA FINANCIARĂ A UNUI FAPT. Unul dintre proiectele pe care le are în desfășurare Consiliul Județean (CJ) Mureș este cel de reabilitare interioară și exterioară a Palatului Culturii din Târgu Mureș, contractul de finanțare (în principal din fonduri europene nerambursabile, prin POR) fiind semnat în iunie 2017.

 

Sigur, ca-n Balcani, deși contractul de finanțare a fost semnat, începutul efectiv al lucrărilor a fost decalat cu aproape un an, contractul cu consultantul tehnic (un sereleu din Iași, Medos Construct & Consulting) fiind parafat în iunie 2018. Firma ieșeană trebuia să asigure asistenţa tehnică pentru supervizarea execuţiei lucrărilor.

 

După încă un an și jumătate, în noiembrie 2019, consultantul tehnic a anunțat CJ Mureș că nu mai lucrează, pentru că autoritatea județeană nu i-a plătit NIMIC în cele 11 luni de muncă. CJ Mureș susține că nu a plătit nimic, pentru că… nu a avut ce, firma ieșeană nu a întocmit în toată această perioadă nicio situație de plată și n-a emis nicio factură).

 

Cei din Iași n-au zis nimic, dar nici n-au mai lucrat, așa că autoritatea județeană din Mureș a reziliat contractul în 5 decembrie 2019 și, pentru ca lucrările să nu fie suspendate până la semnarea unui nou contract de asistență tehnică, au angajat un nou consultant (Floarea Vultur) pe o perioadă de două luni.

 

Când au licitat din nou contractul de asistență tehnică, au constatat că nu e nimeni interesat, suma oferită fiind sub cea din lumea reală (respectiv, se oferea 205.000 lei + TVA). Pentru a nu rămâne fără consultant tehnic (implicit, pentru a nu opri lucrările), CJ Mureș susține că a cerut mai multe oferte de preț de la firme de profil. De primit, a primit una singură: 300.000 lei + TVA.

 

Așa că acum, la finalul lunii ianuarie 2020, autoritatea județeană trebuie să actualizeze valoarea totală a proiectului, prin majorare de la 6,5 milioane de lei (exact: 6.515.142,93 lei, suma include TVA) la 6,75 milioane de lei (exact: 6.759.092,93 lei, la fel, suma include TVA).

 

Practic, două chestiuni sunt esențiale în această poveste despre bâlbe și comunicare defectuoasă cu contractanții a CJ Mureș: 1) că în 11 luni (!), autoritatea județeană nu s-a întrebat ce face consultantul tehnic (de ce nu facturează, de ce nu trimite situațiii de lucrări etc.); 2) din cei 6,75 milioane de lei cât costă reabilitarea interioară și exterioară a Palatului Culturii din Târgu Mureș, CJ Mureș va plăti din banii județului peste 1 milion de lei (exact: 1.064.586,69 lei, echivalentul a peste 222.000 de euro), adică 15,75% din valoarea totală a lucrării (compusă din cheltuielile neeligibile, care sunt în cuantum procentual de aproape 10% – 682.196,98 lei – și cofinanțarea de 5,92% – 382.389,71 lei).

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare