DECIZIE – A fost aprobată finanţarea din bugetul statului pentru construcţia a 8 creşe noi în județul Mureș: beneficiari, două oraşe şi 6 comune

ÎNCĂ 8 CREȘE NOI ÎN MUREȘ. Joi, 24 februarie 2022, Ministerul Dezvoltării a aprobat finanţarea din bugetul statului pentru construcţia a încă 142 de creșe noi, moderne și eficiente energetic, din care 8 vor fi amplasate în Mureș, în două orașe și 6 comune din județ – acestea se adaugă celor 138 de creșe noi a căror finanțare a fost aprobată în august 2021, printre care au fost și 5 creșe noi în județ,.

 

În România există în acest moment doar 395 de creșe, cu o capacitate totală de circa 22.300 de copii.

Astfel, pe lângă cele 5 creșe noi a căror finanțare a fost aprobată la sfârșitul lunii august 2021 (și care vor fi amplasate în Târgu Mureș – două și câte una în Reghin, Sighișoara și Târnăveni), astăzi a fost aprobat ordinul de ministru privind finanțarea altor 8 creșe în județ, acestea fiind amplasate Sântana de Mureș (creșă mare 100-110 locuri), Sovata (creșă mijlocie 60-70 locuri), Miercurea Nirajului, Acățari, Bălăușeri, Deda, Fântânele și Livezeni (creșe mici 40-50 locuri) – o lămurire în privința aprobării construirii creșelor în comune: acestea trebuiau să cumuleze îndeplinirea a două condiții, respectiv să aibă peste 5.000 de locuitori și cel puţin 100 de nou-născuţi înregistrați ultimul an.

 

Primăriile pentru care a fost aprobată astăzi finanţarea au la dispoziţie 60 de zile pentru a depune documentaţia necesară realizării obiectivelor de investiţii.

 

Clădirile sunt prevăzute cu spălătorie, bucătărie, cabinet medical, sală multifuncțională, spații administrative și terenuri de joacă în aer liber. De asemenea, pe acoperiș sunt prevăzute panouri fotovoltaice (pentru a asigura un aport de energie verde), iar geamurile, ușile, pereții și podeaua vor fi bine izolate, pentru a fi nevoie de resurse minime pentru asigurarea temperaturii optime.

 

Autoritățile publice locale (primăriile) din localitățile în care a fost aprobată finanțarea construirii creșelor trebuie să pună la dispoziția autorității (Ministerul Dezvoltării / Compania Națională de Investiții) terenul necesar construcției. În acest moment, Ministerul Dezvoltării are alocate, din bugetul naţional, dar şi din fonduri europene, prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), 230 de milioane de euro pentru construirea de creşe noi, însă ministrul Cseke Attila a precizat că fondurile vor fi majorate.

 

Andrada VLAS, Liviu DAMIAN

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare