Sângeorgiu de Mureș

DECIZIE – Băile sărate de la Sângeorgiu de Mureș, finanțate din fondul guvernamental de investiţii pentru dezvoltarea staţiunilor balneare

TURISM. Stațiunea balneară mureșeană Sângeorgiu de Mureș, parte din zona metropolitană Tîrgu Mureș, a fost inclusă pe lista celor 31 de stațiuni care vor fi dezvoltate prin finanțare dintr-un fond de investiţii guvernamental (conform proiectului, acest fond va fi alimentat, în principal, din sumele recuperate din insolvenţă). Estimarea Guvernului este că în următorii 10 ani, din acest fond de investiții, se vor finanța proiecte de dezvoltare din stațiunile balneare selectate în cuantum de 1 miliard de euro.

 

Practic, în baza unor proiecte de dezvoltare, autorităţile locale şi societăţile comerciale din cele 31 de stațiuni balneare incluse pe lista strategică vor putea accesa bani din fondul de investiţii, decizia fiind luată în contextul stimulării turismului balnear din România, țară care deține aproximativ o treime din izvoarele termale şi minerale ale Europei.

 

De asemenea, o altă măsură anunţată pentru stimularea turismului balnear este eliminarea redevențelor pentru apa geotermală şi pentru apa minerală natural utilizată pentru consumul populaţiei la buvetele publice, măsură la care se adaugă reducerea TVA-ului la 5% (aplicabilă tuturor entităților din turism) pentru cazare (inclusiv pentru terenurile amenajate pentru camping), servicii de restaurant şi de catering (cu excepţia băuturilor alcoolice, altele decât berea), activităţi sportive, recreative și distractive.

 

Stațiunea balneară Sângeorgiu de Mureș este situată la 320 de metri altitudine, se întinde pe o suprafață de 13 hectare și a fost atestată încă din anul 1888, sub denumirea “Fântânile sărate” (prima mențiune scrisă păstrată datează de la 1900, când în stațiune erau două bazine cu apă sărată, un motel cu camere și restaurant și un parc). Sângeorgiu de Mureș este apreciată pentru apele minerale clorurate, sodice, iodurate (apa are cea mai mare concentrație de iod din Transilvania: 11,4 mg/l), hipotone, concentrate și nămol mineral terapeutic.

 

Andrada VLAS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare