DECIZIE – Consilier local mureșean acuzat că și-a favorizat fiul: Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție

0
429

CONFLICT DE INTERESE. Consilierul local Nicolae Fărcaș (PSD) din Hodac – comună mureșeană în care jumătate (!) dintre aleșii locali poartă acest nume de familie – a fost declarat de Agenția Națională de Integritate (ANI) ca fiind în conflict de interese. Conform ANI, în mandatul 2016-2020, consilierul local Nicolae Fărcaș a participat la adoptarea de acte administrative care puteau produce folos material  pentru fiul său (persoană care deține calitatea de fermier din 2016).

 

ANI a sesizat în acest caz Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (unitatea de parchet de cel mai înalt grad din România, aflată în vârful ierarhiei Ministerului Public, condusă de procurorul general).

 

Conform raportului ANI, consilierul local din Hodac a semnat, în 15 aprilie 2020, în calitate de membru al Comisiei de specialitate juridice, Raportul prin care a fost avizat proiectul Hotărârii CL Hodac și a participat (votând „pentru”) la adoptarea hotărârilor CL Hodac pentru  aprobarea  regulamentului privind atribuirea directă a contractelor de închiriere a pășunilor comunei Hodac și pentru aprobarea documentației de atribuire directă a pășunilor comunei Hodac, deși era obligat să anunțe interesul personal pe care îl avea și să nu participe la emiterea Raportului, respectiv la adoptarea hotărârilor.

 

Astfel, Nicolae Fărcaș, care domiciliază în satul Toaca (com. Hodac) a încălcat prevederile legii (OUG nr. 57/2019), iar ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane, deoarece aceste acte administrative au produs folos patrimonial pentru fiul său – în temeiul respectivelor hotărâri, fiul lui Fărcaș a încheiat cu comuna Hodac (prin primarul în funcție) un contract de închiriere, prin atribuire directă, pentru suprafața de pășune aflată în domeniul privat al comunei Hodac, iar în baza contractului, a încasat de la APIA – Centrul județean Mureș subvenții în sumă totală de 609.757 lei și a realizat venituri impozabile din activități agricole în sumă totală de 98.109 lei.

 

* Foto: @Lukas Hartmann

 

Vali STOICAATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ