DECIZIE – Hexi Pharma obligată să plătească peste 10 milioane de euro către unități sanitare din județul Mureș

1
241

PREJUDICIU. Tribunalul Bucureşti a dispus astăzi, 30 ianuarie 2019, ca Hexi Pharma să plătească un prejudiciu de aproximativ 125 milioane lei, reprezentând contravaloarea produselor biocide neconforme achiziţionate de sute de spitale din ţară.

 

Conform deciziei instanţei, Hexi Pharma este obligată să plătească 89 milioane lei (82 milioane lei şi 1,5 milioane euro) către 128 de spitale care s-au constituit părţi civile în dosar.

 

Cele mai mari sume urmează a fi plătite către patru unități medicale din județul Mureș, acestea totalizând 48,6 milioane de lei (echivalentul a peste 10 milioaane de euro): Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş – 32 milioane lei, Serviciul de Ambulanţă Judeţean Mureş – 8 milioane lei, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş – 4,3 milioane lei și Spitalul Orăşenesc Luduş “Dr. Valer Rusu” – 4,3 milioane lei.

 

De asemenea, Tribunalul Bucureşti a decis confiscarea a 36 milioane lei de la Hexi Parma (sumă obţinută de companie de la 205 spitale care nu s-au constituit părţi civile în dosar) și a condamnat firma la plata unei amenzi penale de 2,6 milioane lei, pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, uz de fals şi participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor. Tribunalul București a mai hotărât dizolvarea companiei, după ce decizia instanţei va rămâne definitivă.

 

Conform procurorilor, în perioada 1 iunie 2010 – 16 mai 2016, Hexi Pharma a indus în eroare reprezentanţii a 340 de unităţi sanitare “prin prezentarea ca adevărată a unor calităţi mincinoase ale produselor proprii”, referitoare la concentraţia substanţelor active şi la eficienţa biocidă, precum şi prin utilizarea de mijloace frauduloase constând în etichete şi alte înscrisuri ce atestă elemente de conformitate nereale, determinându-i să încheie contracte de achiziţie de produse biocide.

 

Andrada VLASATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. Si spitalele din alte zone din mures, de exemplu in Tarnaveni, Iernut? Aici se vede ca spitalele cum este la Tarnaveni nu prea au cu curatenie, caci ei n-au avut comenzi la dezinfectante, au dat -si dau- cu un pic de apa cu clor si na e bine. De data asta bine au facut

LĂSAȚI UN MESAJ