Makkai Grigore
Makkai Grigore

DECIZIE – În 31 octombrie se decide soarta viceprimarului Makkai: consilierii locali din Târgu Mureș votează eliberarea sa din funcție

Makkai Grigore

EJECTAREA LUI MAKKAI. După boicotul masiv al consilierilor locali din Târgu Mureș, care l-au ignorat pe primarul Dorin Florea neprezentându-se la ședința extraordinară convocată ieri, 24 octombrie, și în care edilul dorea o rectificare de buget, Florea a convocat astăzi  o nouă ședință a Consiliului Local (de această dată ordinară – cea obligatorie a fi ținută în fiecare lună), în ultima zi a acestei luni.

 

Din nou a introdus în lista de proiecte rectificarea bugetară (pe care consilierii UDMR au anunțat deja că nu o vor vota), dar și proiectul de hotărâre al UDMR privind eliberarea din funcţia de viceprimar al municipiului Târgu Mureş a lui Makkai Grigore şi declararea ca vacant a unui mandat de viceprimar în Târgu Mureș.

 

În 26 septembrie, UDMR Mureș a înregistrat la administrația publică locală acest proiect de hotărâre, care vizează ejectare lui Makkai din funcție pe motiv că nu mai reprezintă de mult interesele comunității maghiare, ci pe ale primarului Florea,

 

Pentru eliberarea din funcție a viceprimarului Makkai este necesară votarea proiectului de două treimi dintre aleșii municipali (o inechitate legislativă, necorectată nici în această vară când a fost modificat Codul administrativ, pentru că viceprimarul este ales cu majoritate simplă, 50%+1, însă pentru a fi eliberat din funcție s-a păstrat obligația ca votul să fie dat de două treimi dintre aleși, adică 66,66%).

 

De câte voturi e nevoie

 

Consiliul Local (CL) Târgu Mureș este constituit din 23 de consilieri locali, însă “în funcție” sunt doar 22 (PNL l-a pierdut voluntar pe drum, cu acordul ambelor părți, pe Pavel Dumitru, care a refuzat să conteste decizia excluderii din partid și eliberării din  funcția de consilier local “la pachet” cu grupul de liberali pro-Florea – din care fac parte Vasile Miculi, Dumitru Matei, Călin Moldovan și Radu Liviu Todoran, cei patru reîntorcându-se în CL în urma unei decizii a instanței de judecată).

 

Însă asta nu schimbă cu nimic datele problemei. Dacă erau 23 de consilieri locali în funcție, era necesar 15,33 voturi – adică 15, se rotunjește în partea cea mai apropiată -, fiind 22 de consilieri, sunt necesare 14,66 voturi – adică tot 15. Așadar, raportarea de „două treimi” se referă la 22 de consilieri, implicit, pentru debarcarea lui Makkai e necesar să voteze 15 consilieri.

 

Cum și-a făcut strategia UDMR? Cel mai probabil bazându-se pe nouă voturi de la consilierii săi (cel de-al 10-lea e Makkai, care e de presupus că va vota împotrivă, din observațiile personale fiind genul de persoană care se ține cu dinții de scaunul public în care a ajuns exclusiv datorită altora).

 

Însă mai sunt necesare șase voturi, iar sigure sunt doar patru: trei de la POL (aceștia inițiind un proiect asemănător, care n-a mai fost depus din considerente logice: UDMR și-a depus propriul proiect, similar) și unul de la PNL (cel al consilierei Theodora Benedek).

 

De unde vin celelalte două voturi în contextul în care cei patru neagreați PNL (Miculi, Matei, Moldovan și Todoran) par a se situa în afara ordinelor de partid și în aceeași apropiere toxică de edilul Florea (care îl va susține în funcție pe ascultătorul Makkai)? De la PSD, care, declarativ mimează electoral că luptă pentru postul suprem în administrație, dar faptic sunt lipiți ca marca de scrisoarea Florea?

 

Păstrez rezerve că cel de-al doilea viceprimar al municipiului, pesedistul Sergiu Papuc, nu a negociat deja voturile PSD pro-Makkai. Apoi, votul fiind secret, rămân rezerve că toți cei nouă consilieri UDMR vor vota pentru eliberarea din funcția de viceprimar al lui Makkai, Florea având în tabăra maghiară încă “locotenenți” datori. În consecință, tentativa UDMR este departe de a fi considerată o reușită sigură.

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare