DECIZIE – Începând de astăzi, Spitalul Clinic Județean Mureș face teste COVID-19 și la cerere, cu un preț mai mare decât pe piața privată

TEST LA CERERE CORONAVIRUS. Spitalul Clinic Județean Mureș, care deține un laborator de testare acreditat de Ministerul Sănătății pentru realizarea testelor RT-PCR în vederea depistării infecției COVID-19, a anunțat că începând de astăzi, 3 august 2020, face și testări la cerere.

 

În esență, este bună decizia completării serviciilor medicale oferite de spitalul public județean din subordinea forului administrativ al județului Mureș cu acest tip de teste, mai ales în condițiile obligativității impuse anumitor cetățeni să dețină un asemenea test (turiști, sportivi etc. – de aceea, la cererea solicitantului, buletinul de testare va fi eliberat și în limba engleză).

 

Există doar două probleme: 1) se vor efectua doar 10 teste la cerere pe zi (testările se fac cu programare telefonică, de luni până vineri, între orele 07.30-08.30); 2) un test la cerere pentru depistarea infecției cu virusul SARS-Cov2 costă 350 de lei.

 

Câteva precizări: 1) testele se procesează la spitalul public cu aparatură medicală de tip Real-Time PCR cumpărată din bani privați (sunt două aparate, achiziționate la începutul pandemiei de coronaviroză cu câte 355.000 de lei din donațiile unor firme și persoane fizice, iar al doilea din donația firmei Azomureș); 2) prețul testării este cel mai mare de pe piață, mai mare decât în alte spitale publice și chiar decât în multe unități medicale private. Să aprofundăm ultima precizare…

 

Iată câteva prețuri practicate de spitale publice din România pentru testele la cerere: Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea: 200 lei; Spitalul Militar București: 220 lei; Spitalul Județean de Urgență Alba: 250 lei; Spitalul de Boli Infecțioase Baia Mare: 290 de lei; Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj: 290 lei; Spitalul Județean de Urgență Bistrița: 290 lei; Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” București: 300 lei.

 

Iată câteva prețuri practicate la unități medicale private din România: Centrul Medical Synevo: 285 lei; Clinica Sante: 315 lei; Centrul Medical Galenus: 320 lei; Centrul Medical Iowemed Medicover: 340 lei.

 

Care este prețul corect

 

O subliniere, de final: în urma unei documentări msnews care a beneficiat de consultanță-suport de specialitate, am ajuns la concluzia că un test COVID-19 ar costa 186 de lei, preț care include consumabilele medicale, costurile de personal + alte cheltuieli (la o cotă de 100% din materia primă) și profit de 50%.

 

Pentru sceptici, detalii: o trusă completă cu 96 de teste/kit, compatibilă cu toate echipamentele Real Time PCR existente pe piață, validată conform standardului ISO (13485), costă 5.950 de lei (5.000 lei + TVA). Pentru specialiști, iată specificațiile tehnice: sensibilitate ≥95%, omologie de 100% cu secvențele virale disponibie în prezent, mix de reacție inclus (Master Mix), care conține tot ce e necesar pentru testările COVID-19 (tampon pentru resustendarea Master Mixului, primeripentru tulpină COVID-19 și mix de fluorocromi, apa ultrapura fără DN-aza și RN-aza – Control Negativ -, Control Pozitiv COVID-19, Control intern de extracție pentru ARN-ul COVID-19.

 

Având 96 de teste, rezultă că prețul materialului pentru un test COVID-19 este de 62 de lei. Să facem și un calcul de rentabilitate economică, adăugând 100% costurile de personal + alte cheltuieli (energie electrică, apă…). Rezultă 124 de lei. Am adăugat și un profit uriaș, de 50% (știm, nici n-ar trebui inclus, fiindcă este un spital public, iar aparatura e achiziționată din donații private în acest sens), și rezultă un preț de 186 de lei/testul la cerere.

 

Cătălin VISCHI, Andrada VLAS

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare