Mircea Dușa (Foto: Mediafax)

DECIZIE – Mircea Dușa a demisionat din funcția de prefect al județului Mureș, pentru că oricum urma să fie demis

A PLECAT SINGUR. Marți, 10 decembrie 2019, au fost câteva ceasuri rele și în Mureș. Într-unul dintre acestea, Mircea Duşa, a anunţat public că demisionează din funcţia de prefect al judeţului Mureş. Dușa și-a motivat gestul spunând că și-a pus “demnitatea și onoarea mai presus de funcție”, deși se consideră un specialist al administrației publice cu „vreo 40 de ani vechime”.

 

Sigur, Dușa, un pesedist avansat de Guvernul social-democrat în funcția de șef al instituției care reprezintă Guvernul în județul Mureș, urma să fie demis, anunțul fiind făcut de primul ministru Ludovic Orban (PNL), care a precizat că după alegerile prezidențiale va înlocui toți prefecții PSD.

 

Dușa și-a și nuanțat autoclamata experiență în administrația publică, „de vreo 40 de ani”, astfel: “vreo trei mandate de primar şi viceprimar, unul de prefect, trei mandate de parlamentar (…) şi vreo trei mandate de miniştri – ministru pentru Relaţia pentru Parlamentul, ministrul Administraţiei şi Internelor, ministrul Apărării, secretar de stat şi din nou prefect”.

 

În afara faptului că oricum urma să fie dat afară, care e principalul motiv al demisiei sale, Dușa a mai găsit o cauză/argument pentru care a demisionat: nu poate fi demagog să spună că urmărește îndeplinirea obiectivelor unui program de guvernare în care nu crede (respectiv, cel al PNL) și care ar conține măsuri restrictive.

 

Mircea Dușa a fost numit prefect de Mureș în septembrie 2018. Ultima funcție ocupată anterior de Dușa în aparatul public a fost cea de şef al Departamentului pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale din Ministerul Apărării Naţionale, funcție asimilată cu cea de secretar de stat (în perioada 27 ianuarie 2018 – 12 septembrie 2018).

 

Înaintea numirii lui Mircea Dușa ca prefect de Mureș, postul a fost vacantat timp de aproximativ cinci luni (din 24 aprilie 2018, după demiterea lui Lucian Goga), timp în care atribuţiile prefectului au fost preluate, cu caracter temporar, de subprefectul Nagy Zsigmond (UDMR).

 

Pentru numirea prefectului în județul Mureș, a avut loc o dispută între PSD și UDMR, fiecare urmărind să-și impună persoana pe care o susținea pentru demnitatea de prefect: social-democrații pe Mircea Dușa, iar udemeriștii pe Kozma Mónika (fosta șefă de cabinet a președintelui Consiliului Județean Mureș). Atunci au câștigat pesediștii.

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare