DECIZIE – NEPI a anunțat amânarea cu o jumătate de an a inaugurării mall-ului Târgu Mureș Shopping City

MALL. Proprietarul celui de-al treilea mall care urmează să fie edificat în municipiul Târgu Mureș, fondul de investiții New Europe Property Investments (NEPI) Rockcastle (rezultat în 2017 din fuziunea companiilor NEPI și Rockcastle Global Real Estate din Mauritius, noua companie fiind înregistrată în Isle of Man, paradisul fiscal din Marea Irlandei, și anunțând o capacitate bursieră de peste 6 miliarde de euro) a anunțat în Raportul anului 2018 că estimează finalizarea proiectului Târgu Mureș Shopping City în trimestrul al doilea al anului 2020, în funcție de timpul în care primesc autorizările necesare.

 

Mai târziu, dar mai mare

 

Inițial, NEPI a anunțat inaugurarea Târgu Mureș Shopping City, proiect cifrat la 50 de milioane de euro și amplasat la intersecția Bulevardului 1 Decembrie 1918 cu Calea Sighișoarei (zonă în care sunt prezenți şi retailerii Auchan, Dedeman şi Praktiker), în ultimul trimestru al anului 2019. Acum a revenit, reprogramând finalizarea proiectului peste încă două trimestre.

 

Tot din registrul modificări, dacă la începutul proiectului firma-interfață a NEPI, un sereleu botezat cu denumirea viitorului mall din Târgu Mureș – Târgu Mureș Shopping City SRL (fosta Nepi Nineteen Offices Investment) -, anunța că complexul comercial din partea de sud-est a municipiului mureșean va avea o suprafață totală închirabilă de 32.900 de metri pătrați, în Raportul de final de an 2018 suprafața închiriabilă a crescut la 41.300 de metri pătrați.

 

Târgu Mureș Shopping City, prezentat în Raportul NEPI ca fiind edificat într-un “oraș vibrant și multicultural, de 148.000 de locuitori, reședință a celei mai mari comunități urbane de maghiari din România” are deja 30% din spații preînchiriate (în care este inclusă și deja anunțata ancoră principala de retail, hypermarketul Carrefour).

 

Proprietarii viitorului mall susțin că acesta își propune să devină “mall-ul regional dominant” (o politețe excesivă fără acoperire în realitate, ținând cont că tot NEPI construiește un mall mai mare decât cel din Târgu Mureș, în Sibiu) și să ofere servicii celor “390.000 de locuitori estimează că trăiesc într-o zonă de captare a bazinului de 45 de minute”.

 

Noul mall va fi construit pe două niveluri, parcarea va avea capacitatea de aproximativ 1.350 de locuri, accesul putând fi făcut prin trei puncte (din Calea Sighişoarei, din sensul giratoriu de la intersecţia cu Bulevardul 1 Decembrie 1989 şi la ieşirea din Tîrgu Mureș spre Sighişoara). În interior, 10.000 de metri pătrați sunt destinați zonei de retail (din această suprafață, 4.000 de metri pătrați sunt destinați zonei food court) care, spuneam, deja a fost închiriată hypermarketului Carrefour.

 

În principal, Tîrgu Mureș Shopping City va  structura obișnuită: o zonă comercială cu galerii, zona de restaurante/cofetării/patiserii/baruri/cafenele și cinematograf.

 

Posibila explicație a amânării

 

NEPI Rockcastle își concentrează peste o treime din afaceri în România (36%), unde strategia companiei se axează pe dezvoltări de la zero sau extinderi ale unităților de retail deja existente.

 

Anul trecut, NEPI a finalizat și inaugurat Shopping City Satu Mare (suprafața închiriabilă: 29.200 mp), iar în acest an a anunțat că investește masiv în reconfigurarea și extinderea Shopping City Sibiu (pe care vor să-l aducă la o suprafață închiriabilă de 83.100 mp, de peste două ori mai mare decât cel din Târgu Mureș) și în construcția celui de-al doilea sau mall din oraș, Festival Sibiu (suprafață închiriabilă: 42.200 mp), pe care vor să-l finalizeze în acest an.

 

De asemenea, proiectele NEPI din 2019 cuprind și finalizarea extinderilor (cu încă 6.000 mp) începute în toamna anului trecut la mall-ul din Buzău, Aurora Shopping Mall. Toate aceste proiecte au planificată finalizarea în acest an. Poate la amânarea inaugurării mall-ului din Târgu Mureș putem adăuga și argumentul unor derapaje administrative (adică autorizații întârziate etc.).

 

Liviu DAMIAN

2 comments
  1. Daca v-or construi acea scena va fi un zgomot infernal si dupa ora 22 ce nu va lasa sa se odihneasca muresenii ce locuiesc in zona Tudor… Or sa aiba numeroase plangeri si procese cu siguranta…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare