DECIZIE – O nouă secție universitară de medicină, în fosta clădire a Liceului de Chimie

LOCAȚIE. Universitatea “Dimitrie Cantemir” din Tîrgu Mureş și-a anunțat intenția strategică de a deschide un nou program universitar de licență în specializarea Medicină generală, solicitând municipalității identificarea unui spațiu pe care să-l închirieze. Imobilul identificat de Primăria Tîrgu Mureș este clădirea în care a funcționat, până în anul 2013, Liceul Tehnologic “Emil Dandea”, situat pe strada Gheorghe Doja nr. 250.

 

Clădirea, care are suprafața de aproape 2.250 de metri pătrați (respectiv 2.243,22 mp), va fi închiriată de Universitatea “Dimitrie Cantemir” (condusă de rector prof. univ. dr. Mircea Simionescu) pe o perioadă de 10 ani. Conform acordului dintre cele două părți, chiria va fi de aproape 9.000 de lei/lună (mai exact 8.972,88 lei, echivalentul a 1925 de euro), prețul de închiriere convenit fiind de 4 lei/metru pătrat/lună.

 

Conform oficialilor implicați în tranzacția comercială, noul program universitar de licenţă în Medicină generală al Universităţii “Dimitrie Cantemir” va fi cu predare în limba română. Pe lângă chirie, instituția de învățământ superior va suporta, evident, și contravaloarea utilităţilor şi a altor servicii – cel mai probabil și reabilitarea imobilului.

 

În urmă cu cinci ani, după comasarea Liceului Tehnologic “Emil Dandea” cu Grupul Şcolar “Ion Vlasiu”, decizie luată din cauza reducerii numărului de elevi comparativ cu capacitatea clădirii în care funcționa, Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş și-a anunțat intenția de a solicita Ministerului Educației crearea unui centru de excelență care să fie găzduit în respectiva clădire. Nu s-a concretizat nimic din acea strategie, iar clădirea a rămas “în conservare” în ultimii cinci ani.

 

Imobilul de pe strada Gheorghe Doja nr. 250 a fost edificat în anul 1980, după un proiect prezentat la vremea respectivă ca fiind “adaptat necesităților pregătirii forței de muncă pentru industria chimică”. Grupul Școlar de Chimie Industrială (înființat în 1972 și redenumit, în septembrie 2006, Liceul Tehnologic “Emil A. Dandea”) a funcționat în clădirea de pe strada Gheorghe Doja timp de 33 de ani, în perioada 1980-2013.

 

Andrada VLAS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare