DECIZIE – Organizatorii festivalului Vâltoarea Mureşeană – Vásárhelyi Forgatag, înscriși în Asociația Maghiară pentru Festivaluri în Transilvania

APARTENENȚĂ. Organizatorii festivalului Vâltoarea Mureşeană – Vásárhelyi Forgatag s-au înscris în nou-creata Asociație Maghiară pentru Festivaluri în Transilvania, organizație care și-a anunțat colaborararea cu structura similară din Ungaria (Asociaţia Maghiară pentru Festivaluri din Ungaria, condusă de István Márta și care are 220 de membri și reprezintă 280 de festivaluri), a anunțat agenția maghiară de presă MTI.

 

Vâltoarea Mureşeană – Vásárhelyi Forgatag este un eveniment cultural și de divertisment al comunității maghiare din Târgu Mureș care are loc la finalul lunii august și care în acest an va fi la ediția a VII-a. Evenimentul are ca scop “recrearea atmosferei de târg care a caracterizat localitatea în secolele trecute şi să întărească sentimentul de patriotism local. Un alt ţel al evenimentului este să asigure maghiarilor din Târgu Mureş şi târgumureşenilor de pretutindeni ocazia de a se (re)întâlni, de a se cunoaşte, iar pe de altă parte să facă cunoscută cultura maghiară în rândul comunităţii locale româneşti”.

 

Asociaţia Maghiară pentru Festivaluri în Transilvania, a cărei președinte interimar este Szabó Lilla, și-a anunțat intenția de a deveni o organizaţie-umbrelă globală, căreia să i se alăture cele mai importante festivaluri din oraşe transilvănene în care locuiesc comunităţi numeroase de maghiari. De asemenea, se va crea un portal comun care va cuprinde și calendarul tuturor festivalurilor transilvănene.

 

Președintele Asociaţiei Maghiare pentru Festivaluri din Ungaria, István Márta, a precizat că prin înfiinţarea asociaţiei din Transilvania “şi prin faptul că unele organizaţii sunt deja membre ale asociaţiei din Ungaria, s-a realizat o adevărată solidaritate în Bazinul Carpatic”.

 

Conform MTI, planul este de a crea o reţea funcţională care să întindă în întreaga Transilvanie, toate organizaţiile zilelor culturale maghiare urmând să fie identificate și “invitate să facă parte din asociaţie”. Până acum, asociaţiei i s-au alăturat organizatorii zilelor culturale maghiare din Târgu Mureş, Baia Mare, Braşov, Satu-Mare, Oradea și județele Hunedoara şi Alba. Conform unui raport din 2015, în Transilvania există aproximativ 300 de evenimente orăşeneşti.

 

Vali STOICA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare