DECIZIE – Pentru construirea Centrului de Arși Târgu Mureș, estimat la 61,5 milioane de euro, Guvernul majorează împrumutul de la BIRD

1
454

CENTRU DE ARȘI TÂRGU MUREȘ. Guvernul României va aproba miercuri, 3 februarie 2021, restructurarea acordului de împrumut cu Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD) privind îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei sistemului sanitar, proiect în care este introdusă distinct și construirea Centrului de Arși Târgu Mureș, în apropierea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă.

 

Conform modificărilor convenite între Guvern și BIRD, împrumutul este de 250 de milioane de euro (din care a fost trasă până acum suma de 126 milioane euro, din care 70 de milioane de euro au fost cheltuiți pentru achiziţia de echipamente/materiale şi alte necesităţi pentru COVID-19, acești bani fiind inițial prevăzuți pentru edificarea unor centre de radioterapie, săli de operaţii, sistem de telemedicină etc.).

 

Pentru construirea celor 3 centre complexe de arși (unităţi de arşi, săli de operaţie, unitate ATI şi unităţi primiri urgenţe), prevăzute la Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş, Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara şi Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii “Grigore Alexandrescu” din București este necesară suma totală de aproximativ 153,2 milioane euro.

 

Modificările contractuale stabilite între Guvern și BIRD, care vor fi aprobate astăzi, prevăd prelungirea datei limită de tragere a sumelor împrumutului cu 4 ani (inițial, termenul a fost 15 decembrie 2020) și majorarea împrumutului cu 150 de milioane de euro.

 

Valoarea investiţiei de la Târgu Mureș este de 61,52 milioane de euro, iar durata de finalizare este de 3 ani de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor. Noul Centru de Arși va fi construit în apropierea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, fiind unit printr-o pasarelă de clădirea unității spitalicești. Acesta a fost prevăzut cu o secție de mari arși, bloc operator cu 25 de săli de operație, secție de anestezie terapie intensivă cu 25 de paturi, unitate de transfuzii sanguine și stație de sterilizare. Spre finalul anului trecut, oficiali ai Ministerului Sănătății au precizat că licitația pentru execuția Centrului de Arşi din Târgu Mureș este estimată că va avea loc “în prima parte anului 2021”.

 

Finalizarea execuției celor trei centre de mari arși este programată pentru anul 2024, iar oficiali ai Ministerului Sănătății au menționat că aceste trei centre de mari arşi sunt, practic, nişte spitale: cu secţii ATI, săli de operaţie, Unitate de Primiri Urgenţe.

 

Necesitatea construirii unor centre de mari arși în România a intrat oficial pe agenda guvernamentală înaintea accidentului din clubul Colectiv din București, respectiv în anul 2014, când a fost emisă în acest sens o Hotărâre de Guvern. După aceea, prea puține s-au făcut până în 2017, când proiectul a fost reluat și au început să se facă pași concreți privind finanțarea, proiectarea, obținerea documentelor/avizelor etc.

 

Acum, în România există 23 de paturi de mari arşi funcţionale şi încă 10 destinate pacienţilor pediatrici, dar pentru a acoperi nevoia la nivel naţional sunt necesare aproximativ 60.

 

Andrada VLASATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. Daca se va construi inca un spital va fi haos total in Tg.Mures in cea ce priveste circulatia rutiera.Salvarile urla minute in sir in traficul haotic si infernal din cauza masinilor personale ale oamenilor care ocupa toate strazile si trotuarele din oras. Administratiile locale si guvernele din toate timpurile nu au pus accent pe constructiile de infrastructura rutiera ci mai degraba s-au implicat fara creier in introducerea milioanelor de masini second hand in tara,care sunt imprastiate peste tot ca gandacii si tinute pe domeniul public fara sa plateasca in cele mai multe cazuri.Intro societate normala si culturata administratia locale are o viziune asupra orasului si pe masura posibilitatilor implementeaza strategii de lunga durata sau medie in toate domeniile.In cazul orasului Tg.Mures primul si singurul pas in viziunea administratiilor locale din toate timpurile si a bunei parti ale cetatenilor a fost jaful.In prezent noua administratie locala trebuie sa decida care din cele doua strategii alege.In orice caz nu le va fi usor fara sprijinul institutiilor abilitate sa mentina ordinea si respectarea legilori.

LĂSAȚI UN MESAJ