Peter Ferenc

DECIZIE – Preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Péter Ferenc, amendat cu 50.000 lei pentru refuzul de a îndepărta steagul secuiesc de pe Primăria Sovata

AMENDĂ. Curtea de Apel din Târgu Mureş, l-a amendat cu 50.000 de lei pe actualul preşedinte al Consiliului Judeţean și vicepreședinte al UDMR Mureş, Péter Ferenc, pentru că atunci când era primar al oraşului Sovata nu a îndepărtat steagul secuiesc de pe clădirea Primăriei. Péter Ferenc susține că România aplică din nou standarde duble și că seria proceselor pierdute în instanţă din cauza steagurilor secuieşti demonstrează clar modul în care România respectă drepturile comunităţii maghiare.

 

„Consider că este absurd şi ridicol să fii pedepsit într-un stat membru al Uniunii Europene pentru folosirea unui simbol al unei comunităţi regionale. Acest lucru este în contradicţie cu principiile libertăţii de exprimare şi România aplică din nou standarde duble: de exemplu, în Bucovina, care este şi o regiune istorică şi nu o zonă administrativă, nu există nicio restricţie şi nicio sancţiune pentru folosirea steagului regiunii, iar pe noi ne sancţionează cu 50.000 de lei pentru aceeaşi faptă”, a subliniat Péter Ferenc.

 

Péter Ferenc susține că folosirea simbolurilor minorităţilor nu reprezintă nicio ameninţare pentru societatea românească sau pentru statul român şi, de aceea, comunitatea nu poate renunţa la simbolurile sale: „Am luat cunoştinţă de decizia instanţei, dar, în calitate de lider al comunităţii, împreună cu reprezentanţii UDMR, vom depune toate eforturile pentru ca legile româneşti să permită folosirea simbolurilor minorităţilor şi regiunilor, fără nicio restricţie”.

 

Cronologia unui scandal

 

Evenimentul sancționat s-a petrecut în anul 2014. Deși prefectul de atunci al Mureșului, Lucian Goga, l-a somat pe primarul Péter Ferenc să îndepărteze drapelul secuiesc de pe fațada Primăriei, acesta a refuzat, motivând că a fost amplasat acolo de un localnic.

 

În decembrie 2014, primarul oraşului Sovata a fost obligat de instanţa de contencios administrativ a Tribunalului Mureş să îndepărteze drapelul, ceea ce Péter Ferenc a făcut, amplasându-l “pe o poartă secuiască, care este la intrarea laterală în curtea primăriei”. De asemenea, primarul a primit o amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, plus penalităţi de 200 de lei pe zi până la executarea obligaţiei prevăzute în titlul executoriu.

 

Primarul a contestat în instanță sancțiunea instanței de contencios, procesul încheindu-se astăzi, 3 iulie, cu sentința Curții de Apel Mureș anunțată în prologul scrierii.

 

Cătălin VISCHI

1 comment
  1. Cei trebuie si […] astuia ,steag secuiesc?Romania are un singur steag ,rosu galben si albastru

    – Acest mesaj a fost moderat pentru excese de limbaj –

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare