DECIZIE – Primăria Târgu Mureș preia curățenia stradală, iar edilul Soós estimează o economie de peste 7 milioane de lei pe an

SALUBRITATE STRADALĂ – TÂRGU MUREȘ. Curățenia stradală din Târgu Mureș va fi făcută de un serviciu al Primăriei, edilul Soós Zoltán estimând că în acest fel vor fi economisiți aproximativ 600.000 de lei pe lună (adică peste 7 milioane de lei/an).

 

Suma este imensă: pentru comparație, în Baia Mare se plătește pentru salubritate stradală 9,5 milioane de lei pe an, adică o medie lunară de sub 800.000 de lei, cauză din care încercăm să aflăm (și să vă comunicăm) esențialul: cât plătea până acum Primăria Târgu Mureș, cele două orașe fiind relativ similare ca număr de populație.

 

Revenind la decizia anunțată astăzi, 11 martie 2021, structura care se va ocupa de salubritatea stradală în municipiul Târgu Mureș va fi Serviciul de Administrare a Serelor şi Spaţiilor Verzi, care se va metamorfoza în Direcția Ecologie și Salubrizare Urbană și va prelua și o parte dintre atribuțiile de până acum ale Administraţiei Domeniului Public.

 

Pe lângă salubritate stradală, noua direcție se va ocupa de: administrarea serelor, parcurilor și zonelor verzi; deszăpezire, ecarisaj, dezinfecție, deratizare și dezinsecție; gestiunea/ecarisajul câinilor fără stăpân și ecologizare urbană. La noua structură nu se vor face angajări, fiind considerat suficient personalul existent (85 de persoane – la fel, pentru comparație: în Baia Mare, exclusiv pentru serviciul de salubrizare stradală, în perioada de primăvară-toamnă sunt folosite circa 150 de persoane).

 

Noul serviciu de salubrizare stradală trebuie autorizat pentru colectare și pentru transport al deșeurilor. Până atunci, se curăță liziera pădurii Mureșeni, Rovineri, malul Mureșului, parcul de joacă Julie Curie și străzile Insulei și Barajului, ulterior acțiunea de curățenie urmând să se extindă în: Parcul municipal, zona Sălii Polivalente, Piața de vechituri, liziera pădurilor, malurilor pârâului Pocloș, Aleea Carpați, Pandurilor, Transilvaniei, Sârguinței (în jurul boxelor de depozitare a deșeurilor).

 

Ce a omis primarul Soós să spună este… cât se investește pentru conversia profesională (adică pentru salubritatea stradală nu ajung niște măturoaie, sunt necesare mașini/utilaje – automăturători, mașini de spălat, mașini de ridicat/transportat deșeuri -, din informațiile msnews, oferite de factori de răspundere din această activitate, fiind necesară o sumă minimă de circa 2 milioane de euro pentru dotarea unui asemenea serviciu).

 

Andrada VLAS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole

Articole Similare