DECIZIE – Procesul privind reînfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş va fi repus pe rol: va fi citat ministrul Educației

PROCES PENTRU LICEU. Curtea de Apel Târgu Mureş, ai cărei magistrați ar fi trebuit să pronunţe marţi, 29 octombrie 2019, sentinţa cu privire la procesul privind reînfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic “II. Rákóczi Ferenc” din Târgu Mureş, a anunțată că această cauză va fi repusă pe rol, astfel încât să se poată realiza procedura de citare a ministrului Educaţiei Naţionale, pentru întreaga procedură de probaţiune şi a întregului parcurs al dezbaterilor.

 

Cel mai probabil va fi reluată probațiunea. Următorul termen a fost fixat pentru data de 28 noiembrie.

 

Cronologia

 

În 2016, DNA a demarat o anchetă împotriva directorului şcolii, Zsolt Tamási, şi a fostului inspectorul şcolar general, Ştefan Someşan, din cauza presupuselor ilegalităţi comise în timpul înfiinţării din 2014 a liceului, informează agenția maghiară de presă MTI într-o cronologie a faptelor. Procesele demarate au condus la desfiinţarea instituţiei şcolare.

 

În septembrie 2017, Guvernul Ungariei a anunţat că din cauza încetării statutului de drept al instituţiei de învăţământ se va opune prin veto aderării României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). În 2018, liceul din Târgu Mureş a încetat să funcţioneze ca o instituţie de sine stătătoare.

 

În februarie 2018, Parlamentul României a votat o lege de înfiinţare a liceului, dar o lună mai târziu, Curtea Constituţională a României a declarat-o neconstituţională. Liderul PSD, Liviu Dragnea, i-a dat asigurări premierului Ungariei, Viktor Orbán, că liceul va fi reînfiinţat, așa că Ungaria şi-a retras veto-ul.

 

În 9 agust 2018, liceul a fost reînființat în baza unui ordin al Ministrului Educaţiei, sub denumirea de Liceul Teologic Romano-Catolic “II. Rákóczi Ferenc”. În martie 2019, instanța de judecată a retrimis dosarul la DNA pentru completare.

 

În aprilie 2019, Partidul Mişcarea Populară (PMP), Asociaţia Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC) şi Colegiul Naţional “Unirea” din Târgu Mureş, împreună cu asociaţia părinţilor elevilor şcolii, au dat în judecată Ministerul Educaţei din România şi Liceul Teologic Romano-Catolic “II. Rákóczi Ferenc” din Târgu Mureş, considerând că înfiinţarea acestuia din urmă, anul trecut, a fost ilegală.

 

Potrivit lui Marius Pașcan, deputat de Mureş şi preşedintele executiv al PMP, Liceul Teologic Romano-Catolic “II. Rákóczi Ferenc” a fost înfiinţat “printr-o complicitate politică ticăloasă”, la comanda şi în urma presiunilor Budapestei.

 

Vali STOICA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare