DECIZIE – Sala Sporturilor din Târgu Mureș va fi redenumită cu numele singurului campion mondial la lupte libere din România, târgumureșeanul Simon László

APRECIERE. Sala Sporturilor din Târgu Mureș va fi redenumită cu numele singurului campion mondial la lupte libere din România, târgumureșeanul Simon László. Decizia a fost luată în cadrul unui proiect naţional de redenumire a sălilor de sport şi a bazelor sportive, demarat la sugestia ministrului Sportului, Eduard Novak, care a explicat că “aproximativ 30 de structuri (n.red., săli de sport și baze sportive din țară) vor fi incluse în acest program”.

 

Îmi doresc să redăm viaţa şi istoria sălilor de sport. Marii campioni sunt cei care ne motivează să-i urmăm, iar numele lor trebuie să fie recunoscute şi onorate. Mai mult decât a regăsi numele acestora în sălile de sport, trebuie să găsim acolo imagini ale lor, în momentele de glorie, din competiţiile unde au strălucit. Orice copil sau tânăr care trece pragul unei săli trebuie să regăsească acolo un exemplu cu care să se identifice, care să-i insufle dorinţa de a reuşi, să-l motiveze”, și-a motivat Novak iniţiativa.

 

Cine a fost Simon László
Simon László s-a născut la Târgu Mureș la 25 septembrie 1951 și a decedat în orașul natal la 12 mai 2005, la vârsta de 53 de ani, în urma unui atac cerebral. A fost declarat, în anul 2000, alături de fostul fotbalist Bölöni László, sportivul secolului în județul Mureș.

Absolvent al Institutului de Educație Fizică și Sport de la București (promoția 1981), Simon László a început să practice lupte libere la Mureşul SC. De-a lungul carierei sale a câștigat numeroase medalii la campionatele europene și mondiale și la jocurile olimpice, fiind singurul român care a cucerit titlul de campion mondial la lupte libere (1974 – Turcia). De asemenea, este primul sportiv mureșean care a câștigat o medalie olimpică: bronz, la Olimpiada de la Montreal (1976).

S-a retras din activitatea sportivă la doar 28 de ani, devenind antrenor, întâi la Mureșul SC, apoi la loturile naționale (a primit titlul de Antrenor Emerit și funcția de membru al Comitetului Permanent din cadrul Federației Române de Lupte). A primit titlurile de Maestru al Sportului, Maestru Emerit al Sportului, Ordinul Meritul Sportiv clasa III, II, I. Titlul de campion național la lupte libere la categoria grea poartă numele său.

* Foto @ FB Simon László, @DJST Mureș

 

Andrei TUDORAN

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare