DECIZIE – Șefei DNA Târgu Mureș i-a fost prelungită pentru a treia oară delegarea în funcția de conducere: ținută 2 ani în “interimat”

LA A TREIA PRELUNGIRE. Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât pentru a treia oară prelungirea delegării în funcţia de procuror şef al Serviciului Teritorial Târgu Mureş din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a procurorului Claudia Doina Vinersar (51 de ani). Conform noii decizii, noua delegare a procurorului Vinersar începe în 15 mai 2021 și durează cel mult 6 luni, sau până la ocuparea funcției de procuror șef DNA Târgu Mureș prin numire.

 

Vinersar a fost numită prin delegare la conducerea DNA Târgu Mureș în urmă cu un an și jumătate, la 15 noiembrie 2019. Conform legii (privind statutul magistraților), delegarea procurorilor în funcții de conducere se poate face pe o perioadă de 6 luni, însă poate fi prelungită cu acordul respectivilor (nu se precizează cât timp, sau de câte ori, însă la fiecare nouă delegare pe o perioadă de “cel mult 6 luni”, se adaugă „sau până la ocuparea funcției, prin numire”).

 

Pentru funcția de procuror șef al unui serviciu teritorial, cel numit prin delegare trebuie să îndeplinească anumite condiții profesionale. Delegarea în postul vacant de procuror șef de serviciu teritorial se face la propunerea procurorului șef DNA (în cazul de față), pe baza acordului scris al procurorului respectiv, și se decide de Secția pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

 

Dacă doriți, delegarea este echivalentul interimatului din viața civilă, iar numirea este echivalentul unei funcții atribuite în urma unui concurs. Metoda ocupării posturilor de conducere prin delegare îi lasă pe magistrați la mâna/decizia conducerii (CSM), o practică tolerată de mult.

 

Vinersar, originară din Sibiu, este procuror de aproape 24 de ani, a fost șefa secției Judiciară și apoi prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureș și activează la DNA Târgu Mureș din 1 august 2015. A fost numită la conducerea DNA în 15 noiembrie 2019, pentru a-l înlocui pe demisionarul Tiberiu Nicolae Onea, care, după 6 ani de șefie la DNA Târgu Mureș, a rămas totuși ca procuror (funcție de execuție) în cadrul instituției.

 

Claudia Vinersar este cel de-al 4-lea procuror șef din istoria DNA Târgu Mureș, după Marin Sandu (2002-2010), Elena Curcă (2010-2013) și Tiberiu Nicolae Onea (2013-2019).

 

Cătălin VISCHI

1 comment
  1. Mare lucru nu a facut daca luam in considerare ca Orasul dupa 20 de ani este ciufulita iar cei care au administrato sunt multimiliardari .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare