DECIZIE – Unul din cele mai frumoase turnuri medievale ale Cetăţii Sighișoara, concesionat prin licitație: preț de pornire… 116 euro/lună

CONCESIUNE MEDIEVALĂ. După ce în aprilie 2019 a expirat concesiunea Turnului Croitorilor – Schneiderturm (sec. XIV), unul dintre cele mai frumoase edificii fortificate din cele nouă care mai există în cetatea medievală Sighișoara, autoritatea publică locală a luat decizia de a nu prelungi contractul cu fosta concesionară – Asociația “Cele Șapte Cetăți” -, dar să mențină această formă de administrare. În consecință, s-a luat decizia concesionării prin licitație publică, pe o perioadă de 10 ani, a Turnului Croitorilor și terenului aferent.
Conform contractului de concesiune, la expirarea termenului, acesta va putea fi prelungit cu maximum 5 ani. Prețul stabilit pentru redevența minimă este de 550,58 de lei/lună. Turnul Croitorilor este compus din două încăperi cu suprafața totală de 122 de metri pătrați, are la bază două ganguri (porți) boltite (inițial acestea erau protejate de grilaje care glisau vertical) deasupra cărora sunt două niveluri, ultimul fiind prevăzut cu trei guri mari de păcură în alternanţă cu patru goluri de tragere.
Din 2009 și până în 8 aprilie 2019, Turnul Croitorilor a fost concesionat Asociației “Cele Șapte Cetăți”, însă pentru că administrația publică susține că există mai multe cereri de concesiune, contractul nu a mai fost prelungit, luându-se decizia oferirii concesiunii prin licitație publică. Concesionarul poate desfășura exclusiv funcțiuni turistice și culturale și este obligat să întrețină, salubrizeze și păzească obiectivul concesionat.
Asociația “Cele Șapte Cetăți” a concesionat în acest an, tot pe o durată de 10 ani, în schimbul unei redevențe de 155 lei/lună, și Turnul Croitorilor din Cetatea Sighișoara, cerând autorității publice sprijin pentru restaurare și amenajare a acestuia ca spațiu expozițional și educațional.
Turnul Croitorilor, cunoscut și sub denumirea „Turnul cel mare al porţii din spate”, a fost parțial distrus de un incendiu care a avut loc în anul 1676 – la momentul acela, în turn erau depozitate grâne, proiectile, praf de pușcă și arme. În anul 1679, din ordinul conducătorului cetății, consulul Michael Helwig, turnul a fost reparat, o parte din acesta fiind transformat în depozit. În anul 1935, a fost readus la forma inițială.
Cetatea Sighişoara (monument UNESCO), astăzi cel mai reprezentativ sit urban medieval din Transilvania datorită faptului că şi-a păstrat în cea mai mare parte nealterate de-a lungul timpului organizarea spaţiului urban (reţea stradală, parcelar) şi calitatea arhitecturală a construcţiilor ce o compun, a avut 14 turnuri de apărare, nouă dintre acestea păstrându-se și astăzi: Turnul Cositorarilor – Zinngiesserturm, Turnul Frângherilor – Seilerturm, Turnul Măcelarilor – Fleischerturm, Turnul Cojocarilor – Kürschnerturm, Turnul Croitorilor – Schneiderturm, Turnul Cizmarilor – Schusterturm, Turnul Fierarilor – Schmiedturm, Turnul cu Ceas, Turnul Tăbăcarilor.
Cătălin VISCHI