DECIZII – Romcab își extinde fabrica de la Acățari cu încă o hală și construiește un parc fotovoltaic cu capacitatea de producție a peste 5.000 MWh/an

STRATEGIA. Producătorul de cabluri electrice de joasă tensiune Romcab, intrat în februarie 2017 în insolvență și aflat din februarie 2021 în reorganizare judiciară, a anunțat extinderea capacității de producție prin construirea unei noi hale în suprafață de 15,000 mp la fabrica din Acățari și construire, până la finalul celui de-al treilea trimestru al anului 2022, a unui parc fotovoltaic (pe o arie de circa 100.000 mp, pe terenul și pe acoperișul construcțiilor din unitatea de la Acățari), cu capacitatea producție a energiei de peste 5.000 MWh/an.

 

Administratorul special al Romcab, care este Prosszer Zoltan, cel care controlează firma, a precizat că deja este în lucru studiul de fezabilitate al parcului fotovoltaic și că proiectul va conţine şi o soluţie de stocare a energiei, care va asigura funcţionarea neîntreruptă a fabricii în cazul eventualelor pene de curent.

 

Conform explicațiilor oferite, cel mai probabil, Romcab nu va suporta investiția în parcul fotovoltaic, dar firma care implementează proiectul îi va vinde energia electrică produsă la un preț semnificativ mai redus decât prețul actual, iar în contract va fi înscrisă exercitarea opțiunii de cumpărare a proiectului într-un interval de 5-10 ani de la punerea în funcțiune, la prețul care va fi agreat la momentul semnării contractului.

 

Romcab, care operează fabricile de cabluri de la Acățari și Târgu Mureș (situată pe str. Voinicenilor nr. 35), a anunțat realizarea în 2021 a unei cifre de afaceri de peste 370 de milioane de euro (cu o creștere de aproape 10 ori față de momentul intrării în insolvență) și rambursarea în acest an a creanțelor rămase în tabelul creditorilor, ceea ce ar însemna ieșirea cu 2 ani mai devreme din reorganizarea judiciară.

 

În acest moment, Romcab Târgu Mureș, unul din primii 40 de producători de cabluri din Europa, exportă peste 80% din producție către piețele din vestul continentului.

 

Cătălin VISCHI, Liviu DAMIAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare