DEFICIENȚE – Din cauza stației de transfer închise și a necunoașterii legii, în Reghin gunoiul se depozitează în weekend… în curtea RAGCL
SALUBRIZARE PÂNĂ LA ORA 15. În municipiul Reghin, de serviciul de salubrizare (colectarea gunoiului) răspunde încă, până în anul 2022, firma municipalității RAGCL SA (titulatura completă este Regia Autonomă de Gospodărire Comunală, Locativă și de Transport Persoane Urban – firma mai are în sarcini transportul public local de persoane, administrarea fondului locativ de stat și alte activităţi comerciale).
Deficiențele unui sistem numit SMIDS Mureș
Cuprinderea, logică (aproape obligatorie) a municipiului Reghin în Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor Municipale Solide din județ (SMIDS Mureș) a dus la transferul stației de transfer și a halei de sortare (împreună cu terenul de 10.000 de metri pătrați aferent) în patrimoniul administrației județului (Consiliul Județean – CJ – Mureș) și, ulterior (în 2019) în administrarea stației de transfer de către firma desemnată (în urma licitației) ca operator al stației de transfer, respectiv Sylevy Salubriserv SRL.
Bine, ce presupune participarea la SMIDS Mureș a municipalității (în afara creșterii tarifului, resimțit deja de localnici)? Creșterea semnificativă a cheltuielilor RAGCL, respectiv a administrației locale, prin modificarea regimului de colectare, dar și o disfuncționalitate a sistemului încă nespusă public.
Această disfuncționalitate, recunoscută în forul deliberativ al orașului (Consiliul Local) de primarul Maria Precup, este cauzată de o ilegalitate despre care cei în drept să ia măsuri (în principal șefii administrației urbei, prin aceeași Maria Precup) mimează că nu știu că e o ilegalitate. Ilegalitatea constă în închiderea stației de transfer (care a aparținut Reghinului și care deservește acum și Reghinul)… la ora 15.
Din cauza acestui fapt, în special în weekend, spune primarul Precup, pentru că piața agroalimentară funcționează la parametri maximi tomberoanele de gunoi colectat de acolo sunt duse în curtea RAGCL! Pentru că stația de trasfer se închide la ora 15 (“Curtea e plină cu gunoi pentru că stația de transfer este închisă!” – primar Precup). Un consilier local (Mihai Pădurean) i-a sugerat primarului să facă o cerere la firma care operează stația de sortare “să o țină deschisă vreo două-trei ore și sâmbăta”.
Nu vă rugați, există prevedere legală
Pentru că în sistemul economic am învățat și că rugămintea nu este un argument, am dat exact două telefoane pentru a afla dacă nu cumva există o prevedere legală (așa cum este logic) care să OBLIGE firma să permită transferul gunoiului și în weekend, pentru că gunoi se produce mereu, nu se ține cont de calendar. Am cerut, așadar, părerile unui manager de firmă de salubritate (care prestează și operarea unei stații de transfer al deșeurilor) și unui jurist.
Pe repede înainte am primit același răspus: există prevedere legală. Pentru că la dezbaterea acestei probleme a fost de față și secretarul Primăriei Reghin, care apare ca având… nicio părere despre speța ridicată, facem un pustiu de bine urbei (în speță primarului), să nu mai răsfoiască legi.
Legea (doar una dintre ele, am fost informați) care obligă firma să țină deschisă stația de transfer a deșeurilor MEREU este Legea serviciilor comunitare de utilități publice (nr. 51, în vigoare din anul 2006) – conform art. 3, alin. d: “Serviciile de utilități publice fac parte din sfera serviciilor publice de interes general au caracter permanent și regim de funcționare continuu”. Cu plăcere.
P.S.: Am zis că-i păcat, fiind totuși în mileniul III și depășind antichitatea de ceva vreme…
Cătălin VISCHI