Deficitul bugetului public al României se reduce la 3,4% din PIB în perioada ianuarie-octombrie

FINANCIAR. Guvernul României a acumulat un deficit de 47,1 mld. lei în primele zece luni din 2022, cu 2% mai puțin față de aceeași perioadă a anului trecut. Însă, datorită creșterii economice ridicate și a inflației, raportul deficit-PIB s-a îmbunătățit semnificativ, ajungând la sub 3,4% din PIB în acest an, de la peste 4% din PIB anul trecut.

Decalajul acumulat în primele zece luni din 2022 este cu un procent semnificativ de 2,4% din PIB sub ținta pentru întregul an, așa cum a fost stabilită în cadrul ultimei revizuiri bugetare. Acesta este un tampon important pentru deficitul din ultimele două luni ale anului – când Executivul și-ar putea achita datoriile acumulate către companiile de distribuție a energiei ca efect al schemei de “plafonare și subvenționare”.

În ceea ce privește execuția bugetară în primele zece luni, veniturile au crescut robust cu 22,7% an/an, până la 378,8 miliarde de lei (27,1% din PIB anual, în creștere de la 26,1% în aceeași perioadă a anului trecut), datorită “altor impozite pe bunuri și servicii” puternice (impozitarea veniturilor excepționale ale companiilor energetice, +285% an/an), avansului semnificativ de 33,8% an/an al veniturilor din impozitul pe profit (cu o contribuție semnificativă și din partea companiilor energetice). De asemenea, au fost transferate mai multe fonduri de la bugetul UE (+35% an/an pentru 2014-2020).

Veniturile nefiscale au crescut cu 54% an/an, la aproape 36 mld. lei (2,6% din PIB de la 2,0% anul trecut), impulsionate de dividendele încasate de stat și de vânzările de certificate CO2.

Pe partea de cheltuieli, avansul de 19,4% an/an, la 425,9 mld RON (30,5% din PIB față de 30,2% anul trecut) s-a datorat unor investiții publice mai puternice, precum și unor cheltuieli mai mari cu subvențiile și dobânzile. Cheltuielile publice de capital au crescut vizibil cu 20,8% an/an.

Volumul subvențiilor a crescut, așa cum era de așteptat, cu 125% an/an, ajungând la 3,0% din PIB, de la 1,6% din PIB în aceeași perioadă a anului trecut.

Serviciul datoriei publice a generat costuri în valoare de 24,4 mld. lei (5 mld. euro) – cu 57,5% mai mult an/an. Raportul dintre serviciul datoriei și PIB a crescut la 5,7% din PIB, de la 4,3% din PIB în aceeași perioadă a anului trecut, îndreptându-se spre 6,5% din PIB în întregul an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare