DEMERS – Singura școală din Tîrgu Mureș fără nume, ar putea purta numele principelui Bethlen Gábor, cel care a dat orașului numele actual

0
223
Școala gimnazială nr. 7 Tîrgu Mureș

PROIECT. Școala gimnazială nr. 7, singura din cele 30 de instituții de învățământ preuniversitar din Tîrgu Mureș care nu are atribuit un nume, ar putea purta numele principelui transilvan de la începutul secolului al XVII-lea, Bethlen Gábor, cel care, la 29 aprilie 1616, i-a conferit orașului privilegiul de „oraș liber regesc” și i-a schimbat denumirea din Székelyvásárhely (Tîrgu Secuiesc) în Marosvásárhelyi (Tîrgu Mureş).

 

Inițiatorii acestui proiect, care pentru a se materializa trebuie avizat pozitiv în forul deliberativ al orașului (Consiliul Local), sunt cei trei consilieri POL (Radu Bălaș, Pápai László și Tatár Lehel), susțin în demersul lor – după elogierea principelui filoturc și sublinierea că deciziile acestuia au contribuit la dezvoltarea cetății medievale Tîrgu Mureș -, că “din cele 30 de gimnazii și licee, 17 poartă denumirea unor personalități românești, trei poartă denumirea unor personalități maghiare, una poartă denumirea unei personalități germane, restul având nume neutre”.

 

Ca un observator, de dată mai recentă, al desfășurărilor din Consiliul Local Tîrgu Mureș, mărturisesc că sunt extrem de interesat de reacția în plen (mai exact de votul) consilierilor din UDMR, pentru că, de regulă, proiectele celor de la POL (singura entitate din deliberativul tîrgumureșean plasată clar în opoziție) sunt respinse mereu, fără argumente, indiferent că acestea ar servi intereselor cetățenilor. Ultimul exemplu în acest sens (de la ultima ședință a CL Tîrgu Mureș, cea din 20 septembrie): un proiect care viza declararea orelor after-school ca fiind gratuite (adică acoperirea financiară a costurilor să fie făcută din bugetul local), a fost respins cu doar 5 voturi “pentru” și 13 abțineri în baza niciunui argument rațional, mai ales că Bălaș (inițiatorul proiectului) a menționat că oricum așa se face și acum, doar că ar fi normal să se legalizeze. Nu s-a.

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ