Descoperă ”Transalpina Sălajului” – drumul slovacilor care rivalizează cu Transfăgărășanul

TURISM. În România există un drum spectaculos, cunoscut sub numele de „Transalpina Sălajului” sau „Drumul Slovacilor”, care rivalizează cu faimosul Transfăgărășan. Situat la granița dintre județele Sălaj și Bihor, acest drum a fost recent modernizat și oferă peisaje de poveste, atrăgând tot mai mulți turiști.

„Transalpina Sălajului” străbate culmile Munților Plopiș și leagă mai multe sate populate de etnici slovaci, printre care se numără și Făgetu, un sat sălăjean unde tradițiile slovace sunt încă vii. Turiștii care vizitează Făgetu sunt întâmpinați de localnici ospitalieri și pot savura plăcinta tradițională slovacă făcută din cartofi. La hanul de la intrarea în sat, vizitatorii pot găsi cazare în două camere, cu condiții optime, la un preț de aproximativ 10 euro pe noapte.

Povestea slovacilor din Făgetu începe acum două secole, când aceștia au fost aduși din zone îndepărtate pentru a defrișa pădurile de pe culmile înalte dintre Sălaj și Bihor. Răsplătiți cu pământul defrișat, slovacii s-au stabilit în aceste regiuni și au devenit cunoscuți pentru abilitățile lor de tăietori de lemne. Astăzi, cei 700 de slovaci din Făgetu și-au păstrat limba, religia și tradițiile, oferind vizitatorilor o experiență autentică.

Zona oferă o varietate de activități pentru turiști. Aceștia pot degusta mâncarea tradițională slovacă la restaurantul din Făgetu și pot explora peisajele spectaculoase. În lunile aprilie-mai, vizitatorii pot admira narcisele sălbatice înflorite la rezervația locală sau pot vizita Biserica Sfântul Ștefan Rege, singurul lăcaș de cult romano-catolic din Sălaj. De asemenea, în zonă există un Muzeu de Artă Populară și posibilități de drumeții la Rezervația Mlaștina.

Acest drum de poveste, cunoscut și sub numele de „Transalpina Sălajului” sau „Drumul Slovacilor”, nu doar că oferă peisaje impresionante, dar și o incursiune în cultura și tradițiile slovace, făcându-l un rival de temut pentru celebrul Transfăgărășan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare