Descoperiere – Reptila cu cap turtit din Transilvania

DESCOPERIRE. O nouă specie de dinozaur, Transylvanosaurus platycephalus, numită și „Reptila cu cap turtit din Transilvania” a fost descoperită în Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului de o echipă internațională de cercetători.
Din echipă face parte și conf. univ. dr. Zoltán Csiki-Sava de la Facultatea de Geologie și Geofizică a Universității din București.

Acest dinozaur erbivor, numit Transylvanosaurus platycephalus după zona în care au fost găsite fosilele, a trăit în urmă cu aproximativ 70 milioane de ani, iar numele lui înseamnă literalmente „reptilă cu cap turtit (plat) din Transilvania”.
Această specie de dinozaur, necunoscută anterior, avea o lungime de aproximativ 2 metri, mergea biped și aparținea familiei Rhabdodontidae.
Corpul noului dinozaur era de mici dimensiuni, la fel ca și în cazul altor dinozauri descoperiți pe teritoriul Țării Hațegului, cunoscuți deja sub numele de „dinozauri pitici”.
„Resursele limitate de hrană ce erau disponibile în aceste părți ale Europei, la acel moment, au dus la reducerea dimensiunii corpului acestor animale”, afirmă paleontologul Felix Augustin.

Zoltán Csiki-Sava și echipa sa de la Universitatea din București au descoperit oasele craniului lui Transylvanosaurus platycephalus în albia unui râu din Geoparc. De altfel, Țara Hațegului este unul dintre cele mai importante locuri din Europa în ceea ce privește descoperirea vertebratelor din timpul Cretacicului târziu.

În total, aici au fost identificate până în prezent zece specii de dinozauri.
„Această diversitate reprezintă ceva neobișnuit. În majoritatea cazurilor, descoperirile din Hațeg constau doar în câteva oase, dar chiar și acestea pot oferi uneori informații uimitoare – cum ar fi acum cazul lui Transylvanosaurus, afirmă conf. univ. dr. Zoltán Csiki-Sava.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare