DEVOALARE – Cât costă deszăpezirea în această iarnă în Târgu Mureș și cum s-au prins autoritățile de o evidență: ninge mai puțin, plătim mai puțin

1
458

ANALIZĂ MSNEWS. Sumele cuprinse în prezenta scriere, în baza cărora s-a înfăptuit analiza, sunt extrase exclusiv din documente oficiale ale Primăriei Târgu Mureș. Analiza indică existența unei anomalii meteorologice în municipiul Târgu Mureș (atenție, urmează o ironie – cu scuzele evidente față de cititorii care consideră explicația ca fiind redundantă): în ultimul mandat de primar al lui Dorin Florea a nins cu 44% mai mult decât în mandatul de primar al lui Soós Zoltán.

 

Înaintea demonstrației și a analizei privind sumele plătite pentru deszăpezire în municipiul Târgu Mureș în ultimii 5 ani (2016-2020), câteva precizări privind această iarnă.

 

Cine și cu cât deszăpezește în Târgu Mureș în această iarnă

 

Nicio surpriză, iarna ne-a surprins din nou. Nu neapărat pe noi, ci pe autoritățile din Târgu Mureș, care au cam întârziat cu depunerea licitației pentru un operator care să facă în această iarnă serviciul public de dezăpezire. Respectiv, au depus documentația în licitație în 10 noiembrie 2021, iar ofertele sunt așteptate până în 13 decembrie 2021. Adică în plină iarnă.

 

Existând o chichiță legislativă, inventată de legiuitor tocmai în cazul tuturor autorităților publice locale, Primăria Târgu Mureș poate încredința direct efectuarea unui serviciu de importanță publică (cum a fost în cazul salubrității și cum e acum în cazul deszăpezirii). Legislația prevede că această încredințare poate fi făcută doar în cazuri extreme și doar până la finalizarea licitației. OK, Târgu Mureș se încadrează, spuneam: ne-a surprins iarna (din nou).

 

Încredințarea directă a administrării deszăpezirii va fi către un serviciu al Primăriei: nou-creatul Serviciu Public Ecologie, Peisagistică şi Salubrizare Urbană (SPEPSU). Pentru că acest serviciu nu are nici utilaje, nici antiderapanți (în speță sare, pentru că aceasta este mai problematică, contractele trebuind încheiate cu mult înaintea iernii), SPEPSU va livra deszăpezirea efectivă unui operator privat care are deja asigurate utilajele și antiderapantul. Cum o va face? În baza unor cereri de oferte.

 

În toată această nouă și perpetuă surprindere de iarnă există un aspect pozitiv: prețul. În acest sezon de iarnă 2021-2022 (decembrie-martie), autoritatea publică din Târgu Mureș va disponibiliza maximum 2 milioane de lei. Atât s-a cuprins în bugetul local. Comparativ cu anii precedenți suma e mult mai mică, însă, în baza facturilor plătite iarna trecută, este suficientă.

 

Concluzie: Serviciul Public Ecologie, Peisagistică şi Salubrizare Urbană va răspunde de deszăpezirea din Târgu Mureș în această iarnă, i-a fost repartizată suma de 2 milioane de lei (estimăm că faptic se va plăti cu ceva mai puțin) și dezăpezirea va fi executată de o firmă privată, angajații Primăriei urmând să se ocupe de deszăpezirea trotuarelor, gurilor de canalizare etc., adică a locurilor unde lucrările se execută manual (ca-n evul mediu), cu lopata. Unde este necesară intervenția utilajelor (pe străzi, bulevarde), lucrările vor fi executate de firma specializată.

 

Subliniere: surprinde suma mare estimată de Primăria Târgu Mureș pentru licitația în desfășurare privind deszăpezirea pe cele 4 luni ale sezonului de iarnă 2021-2022, adică aproape 3,6 milioane de lei (suma cuprinde TVA). Sigur este o estimare la pragul maxim, însă acest oraș, la prețurile de cost maxime de acum, nu ar trebui să plătească mai mult de 2 milioane de lei (aveți explicația mai jos). De altfel, în iarna precedentă nici nu a plătit atât, ci mult mai puțin.

 

Pentru o mai bună comparație, municipalitatea din Reghin (oraș care are circa jumătate din kilometri stradali ai municipiului Târgu Mureș) a scos la licitație serviciul de deszăpezire la prețul de 2,15 milioane de lei pe… 4 ani. Este ca și cum Primăria Târgu Mureș ar plăti pentru deszăpezire 1,2 milioane de lei/an. În fine, partea pozitivă e că această licitație avansată de Primăria Târgu Mureș, cel mai probabil, va fi anulată (pentru că nu-și mai are obiectul, fiind greu de crezut că vine cineva din ianuarie 2022 doar pentru 3 luni de contract).

 

Partea negativă constă în lipsa de orizont a actualei administrații, care nu include în licitație un contract-cadru pe o perioadă de 4 ani (de exemplu), nu doar pentru a se asigura că nu-i mai surprinde și iarna viitoare, ci și pentru a reduce costurile cu acest serviciu.

 

Prețul corect

 

În România, conform normativelor, suma pentru deszăpezire/kilometru de stradă/an este cuprinsă între 350 și 2.000 de euro (prețul depinde de mai mulți factori: importanța drumului, regimul de circulație etc.).

 

În Târgu Mureș există 463 (!) de străzi, care însumează exact 203 de kilometri. În Reghin, al doilea municipiu al județului Mureș, există 157 de străzi, care însumează 93,43 km. În Târgu Mureș 23 de kilometri de străzi nu sunt asfaltate (unele fiind niște cărări de pământ, cărora autoritățile le-au dat nume și le-au pus indicatoare, pe unele blocându-le apoi traficului auto). În Reghin, sub 12 kilometri de străzi nu sunt asfaltate.

 

Să presupunem că toată aceste străzi ar fi deszăpezite (deși nu sunt) și că se plătește suma maximă, adică 2.000 de euro/sezon/km de stradă. În Târgu Mureș rezultă o sumă de 2 milioane de lei. Atât e onest să se plătească. În contextul în care Târgu Mureș nu este situată la Polul Nord (iarna trecută a nins de fix 5 ori), nu se deszăpezesc 203 kilometri de străzi, logic ar fi să se plătească mai puțin, cu toată dărnicia. Iarna trecută s-a plătit 1,6 milioane de lei. N-a fost mai rău deszăpezit decât în alți ani. Deci, se poate.

 

Deszăpezirea: cât s-a plătit în Târgu Mureș în ultimii 5 ani

 

Acum, vă prezentăm cât a plătit Primăria Târgu Mureș pentru deszăpezire în ultimii 5 ani (2016-2020), cu precizarea că sumele sunt cele achitate (nete), nu cele estimate (cuprinse în buget) – pentru că, de exemplu, iarna trecută a fost cuprinsă în buget pentru deszăpezire 4 milioane de lei (500.000 lei + 3,5 milioane lei din credit furnizor, adică din bugetul pe anul acesta), însă de plătit s-a plătit doar 1,6 milioane de lei.

 

AN SUMA
2016 3.089.964,81 lei
2017 2.287.868,71 lei
2018 3.515.000 lei
2019 3.128.385,16 lei
2020 1.670.377,86 lei

 

 

După cum observați, cel mai mult s-a plătit în anul 2018, fiind singurul an în care s-a achitat pentru deszăpezirea din municipiul Târgu Mureș 3,5 milioane de lei, iar cel mai puțin, în anul 2020, când s-a achitat aproape 1,6 milioane de lei.

 

În ultimul mandat de primar al lui Dorin Florea, pentru deszăpezire s-a plătit peste 12 milioane de lei în cei 4 ani, în medie puțin peste 3 milioane de lei/an. În mandatul de primar al lui Soós Zoltán, pentru deszăpezire s-a plătit 1,67 milioane de lei/an (în noiembrie-decembrie 2020 s-a plătit 31.441 lei, iar în ianuarie-martie 2021 s-a achitat 1.638.936,86 lei).

 

Adică în timpul ultimului mandat de primar al lui Dorin Florea a nins cu 44,42% mai mult decât în mandatul de primar al lui Soós Zoltán. Bine, a fost o ironie, în fapt n-a nins mai mult, doar s-a plătit de aproape două ori mai mult. Sigur, aspectul poate fi neimportant, banii fiind plătiți din pușculița orașului, unde marele contributor este cetățeanul din Târgu Mureș (și asta a fost o ironie).

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ