DEVOALARE – Primăria Târgu Mureș a schimbat firma care face salubrizarea stradală: află cine o controlează și cum s-a îmbogățit

SALUBRIZARE. Primăria Municipiului Târgu Mureș a încheiat un nou contract de prestări servicii de salubritate stradală cu firma Salubritate SA din Deva – jud. Hunedoara (anterior, contractul era atribuit firmei Sylevy Salubriserv din Ceuașu de Câmpie – jud. Mureș). Conform unui document intern al Direcției Generale Reglementări, Autorizări din subordinea Autorității Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, datat 4 martie 2021, firma din Deva (jud. Hunedoara) are o licență clasa 2 (pentru salubrizarea localităţilor), eliberată în 21 septembrie 2017 și valabilă până în 21 septembrie 2022.

 

Autoritatea publică din Târgu Mureș a anunțat că acest nou contract a fost acordat în urma unei proceduri simplificate și că intră în vigoare de miercuri, 7 iulie 2021, având o durată determinată, de cel mult 180 de zile (circa 6 luni). Contractul prevede ca firma din Deva să execute serviciile de curățenie stradală (măturat, spălat, stropire și întreținerea străzilor și a spațiilor publice, precum și colectarea cadavrelor animalelor de pe domeniul public).

 

Primarul municipiului Târgu Mureș, Zoltán Soós, a anticipat că serviciile de curățenie stradală vor fi de o calitate mult mai bună și mai ieftine. Cât de ieftine, el știe, pentru că contractul cu Salubritate SA Deva este deocamdată secretizat.

 

Cine ia banii pentru salubrizare

 

Până la desecretizare, să aflăm cine controlează firma din Deva. Acționarii firmei sunt Gheorghe Dumitru Mara (zis George) – acționar majoritar, cu circa 83%, Ioan Andonie – acționar cu circa 15% și Consiliul Local Deva – cu circa 2%. Firma este administrată de Sergiu Cristian Mody, avocat în Baroul Hunedoara.

 

În 2020, Salubritate SA a raportat o cifră de afaceri de 30,71 milioane de lei și un profit de 4,37 milioane de lei (ceea ce înseamnă că a lucrat cu o marjă de profit net de 14,25%), realizat cu 268 de angajați.

 

Îmbogățit din tranzacții/speculații imobiliare și salubritate

 

Acționarul majoritar, Gheorghe Dumitru Mara (foto mic dreapta), deține mai multe firme, printr-una dintre acestea, Everest Invest Co SRL, înregistrată în Brad – jud. Hunedoara, cumpărând mai multe proprietatăți, printre care și fostul sediu Bankcoop din Focșani. Acel imobil, cumpărat în 2000 cu echivalentul a 275.000 de dolari, l-a revândut după mai puțin de 2 ani cu 455.000 de dolari către ITM Vrancea, achiziție făcută de instituția statului cu girul ministrului Muncii de la acea vreme (speța a fost cercetată de procurorii anticorupție, la dosar fiind declarații potrivit cărora omul de afaceri hunedorean ar fi oferit mită 90.000 de dolari, sumă care reprezintă jumătate din profit, în schimbul încheierii contractului de vânzare-cumpărare).

 

Mara mai deține Hotelul “Wien” (prin firma sa Everest SRL), care în 2006, la inaugurare, era singurul hotel de patru stele din județul Hundeoara. De asemenea, el a intrat în proprietatea vechiului hotel „Crucea Albă” din centrul istoric al Devei, deţinut în perioada interbelică de magnatul Petru Groza, pe care l-a închiriat (inițial unei universități private, apoi Primăriei Deva, care în 2018 a semnat un contract de închiriere pe 10 ani, contra unei chirii de 100.000 euro/an, și a mutat acolo Direcţia de Taxe şi Impozite).

 

* Foto mare: @replicahd.ro

 

Cătălin VISCHI

 

 

 

1 comment
  1. Ar fi interesat de investigat ce l-a determinat administratia locala Tg.Mures sa cedeze aceasta mina de aur (salubrizarea orasului)unei firme la mare departare de orasul Tg.Mures .Iar daca este adevarat faptul ca isi castiga banii din speculatii imobiliare atunci vai de cetatenii acestui oras.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare