DEZECHILIBRU – În județul Mureș, 36 de plătitori de CASS la 100 de beneficiari ai sistemului public de sănătate

RAPORT. În județul Mureș, din cei 464.276 de asigurați la sistemul public de sănătate (beneficiari de asigurări de sănătate), doar 167.369 de persoane sunt contribuitori direcți, prin plata CASS (contribuția de asigurări sociale de sănătate).

 

Asta înseamnă că la fiecare 100 de beneficiari ai sistemului de sănătate din județul Mureș, doar 36 sunt plătitori de CASS, restul persoanelor fiind scutite (prin lege) de la această contribuție. Practic, în județul Mureș, raportul dintre beneficiarii plătitori de CASS și beneficiarii neplătitori de CASS este de 1 la 2,77.

 

Cei scutiți de lege de la plata CASS se încadrează în una dintre următoarele categorii: copii până la vârsta 18 ani; tineri de 18-26 de ani (elevi, ucenici, studenți, doctoranzi); tineri până la 26 de ani care provin din sistemul de protecție a copilului; persoane fără venituri proprii aflate în întreținerea unei persoane asigurate (soț, soție, părinți); persoane care au fost persecutate politic; persoane cu handicap; bolnavi cu afecțiuni incluse în programele naționale de sănătate; femei însărcinate și lăuze; persoane în concedii medicale; persoane în concediu pentru creșterea copilului; persoane care execută o pedeapsă privativă de libertate sau se află în arest preventiv; persoane care beneficiază de indemnizație de șomaj sau de alte drepturi de protecție socială; persoane care beneficiază de ajutor social; pensionari; victime ale traficului de persoane; personal monahal al cultelor recunoscute.

 

Pentru prima dată, conform unei recente statistici CNAS, numărul pensionarilor l-a depășit pe cel al copiilor de până la 18 ani, beneficiari (fără plata CASS) ai sistemului public de asigurări sociale de sănătate.

 

Liviu DAMIAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare