DIFEREND – Aquaserv, obligată de Camera de Conturi Mureș, a dat în judecată Primăria Târgu Mureș pentru neplata unor facturi din urmă cu… 11 ani

NU LE-A IEȘIT MÂNĂREALA. De mai bine de 11 ani, Primăria Târgu Mureș s-a străduit să-i tragă o țeapă de peste 1 milion de euro operatorului de apă-canal pe care-l controlează, refuzând să plătească facturi din anul 2009 de peste 1 milion de euro, susținând că datoria… s-a prescris.

 

Firma Aquaserv, care cetățeanului îi taie apa pentru 3 lei și 5 bani, a fost de acord să fie țepuită de Primăria Târgu Mureș (controlată pe atunci de edilul Dorin Florea), dar reprezentantul statului (Camera de Conturi Mureș) s-a opus, la controlul de la începutul anului 2015 stabilind că Aquaserv a încălcat legea nepercepând Primăriei suma de 3.999.752 lei pentru serviciile de apă potabilă, canalizare şi apă meteorică prestate în perioada mai-decembrie 2009 + penalităţi de întârziere, care la vremea aceea totalizau 880.065 lei (de atunci au mai trecut 5 ani, așa că acestea au crescut semnificativ).

 

În încercarea de a drege busuiocul, în timpul controlului, Aquaserv a facturat către Primărie suma reprezentând penalități de întârziere actualizate (880.065 de lei). În privința restanței neplătite (la acea vreme, echivalentul a peste 900.000 de euro), Aquaserv (firmă controlată de municipalitate, care este acționar majoritar) a zis că, nefiind plătită timp de 3 ani, s-a prescris.

 

Camera de Conturi Mureș nu s-a emoționat și a zis că trebuie plătită datoria, așa că Aquaserv a devenit avocatul Primăriei și s-a judecat cu cei de la Conturi în contencios fiscal și, în 2017, au pierdut. Aquaserv a făcut recurs și la sfârșitul anului 2017 a pierdut din nou, decizia fiind definitvă. Au trecut 4 ani în care Aquaserv a mimat că încearcă să recupereze banii (suma a ajuns la 4.306.804,96 lei), dar Primăria a început jocul Popa-prostu’ (pe care până atunci l-a jucat Aquaserv cu Camera de Conturi).

 

În consecință, Primăria n-a returnat facturile și nici nu le-a plătit, comunicând Aquaserv, ca stăpânul argatului, că datoria s-a prescris. În septembrie 2018, a avut loc o conciliere a diferendului în urma căruia „argatul” și „stăpânul” au decis că din cei 4.306.804,96 lei, reprezentând dobânzi de întârziere aferente anilor 2007-2013, municipalitatea trebuie să plătească 282.561,79 lei (aferentă perioadei martie 2012 – decembrie 2013). Și că restul datoriei (4.024.243,17 lei, sumă aferentă perioadei ianuarie 2007-februarie 2012) îl pot considera prescris.

 

Numai că Aquaserv a înștiințat Primăria că dacă nu plătesc cei măcar 282.561,79 lei, legea îi obligă să dea în judecată municipalitatea și să informeze Camera de Conturi Mureș privind acest aspect. Primăria a comunicat că se mai gândește puțin, apoi a zis că nu plătește nici cei 282.000 de lei, că s-ar fi prescris și acea sumă în timp ce s-a gândit. Deci, nu plătește nimic. Știm, pare un film cu proști, dar este realitatea de pe malul betonat al Pocloșului.

 

În aceste condiții, în 2019, Aquaserv a transmis Primăriei Târgu Mureș că e obligată să o dea în judecată pentru recuperarea celor 283.000 de lei, iar pentru suma de peste 4 milioane de lei, pe care ei (Aquaserv și Primăria) au considerat-o prescrisă, deși Camera de Conturi și instituția de justiție au zis că trebuie plătită și că nu s-a prescris) să găsească o cale de a intra în legalitate, respectiv să o treacă pe cheltuieli. Numai că forul deliberativ al urbei (Consiliul Local) nu a aprobat această strategie, în urmă cu 2 ani respingând propunerea pe considerent că este un diferend între companie și Primărie, care nu implică forul deliberativ (“Să-și rezolve problemele între ei și să suporte consecințele!”).

 

OK, de ce v-am spus această poveste despre țepele instituționale nesancționate de instituțiile statului plătite în acest sens? Pentru că, după plecarea lui Florea din Primărie, la sfârșitul lui februarie 2021, Aquaserv și-a luat inima-n dinți și a dat în judecată Primăria Târgu Mureș. În consecință, edilul Soós Zoltán a convocat o ședință extraordinară de Consiliu Local (pentru vineri, 21 mai) pentru împuternicirea unor consilieri juridici ai Direcţiei Juridice să reprezinte Municipiul Târgu Mureş și Consiliul Local în instanţa de judecată (speța se judecă la Tribunalul Mureș, în contencios administrativ și fiscal).

 

Cătălin VISCHI

1 comment
  1. In 2009 a fost schimbata conducerea Aquaservului.Noua conducere doar de sila a solicitat plata facturilor pentru apa prestata catre primarie stiind foarte bine ca acesta nu va plati.,conducatorii celor doua institutii fiind prieteni buni.Gravitatea acestui fapt se datoreaza mai mult justitiei care nu s-a implicat desi este vorba de bani publici.De altfel prin astfel de cai au aparut bugetarii milionari si au saracit milioane de cetateni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare