Benedek Imre

DIFEREND – Medicul Benedek Imre, fostul șef al Clinicii Cardiologie, nu mai predă la UMFST Târgu Mureș: acesta a dat în judecată universitatea

CU UMFST ÎN INSTANȚĂ. Medicul Benedek Imre (71 de ani), fostul șef al Clinicii Cardiologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş, nu mai predă la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) “George Emil Palade” Târgu Mureș. UMFST Târgu Mureș nu i-a mai acordat a patra (!) prelungire a contractului de muncă profesorului universitar doctor Benedek Imre, care lucra în instituția de învățământ superior de 22 de ani, respectiv din anul 1999 (inițial ca șef de lucrări la Disciplina Medicină Internă I, din 2002 ca și conferențiar, iar din 2006 ca și profesor și șef al Disciplinei Medicină clinică și medico-chirurgicală).

 

Decizia a fost luată în unanimitate de Senatul Universității și a fost argumentată prin depășirea vârstei admise de lege. Conform Legii Educației, personalul didactic şi de cercetare se pensionează la împlinirea vârstei de 65 de ani, dar Senatul universitar poate decide continuarea activității unui cadru didactic sau de cercetare după pensionare, în baza unui contract pe perioadă determinată de un an, cu posibilitatea de prelungire anuală.

 

Inițial această posibilitate de prelungire anuală putea dura o eternitate, însă conform unui ulterior Ordin de Ministru prelungirea era limitată la vârsta de 70 de ani. Iar dr. Benedek a depășit această vârstă, în consecință Senatul UMFST nu i-a mai acordat și a patra prelungire a contractului de muncă, considerând că “așa impune legea”.

 

Reacția prof. univ. dr. habil. Benedek Imre Sandor: a dat în judecată UMFST Târgu Mureș, contestând decizia de concediere prin încetarea contractului de muncă. Încadrat ca litigiu de muncă, speța, înregistrată marți, 19 octombrie 2021, va fi judecată de Secția Civilă a Tribunalului Mureș.

 

La începutul acestui an, conform Ministerul Educației, în cele 72 de universități din România erau angajați 619 profesori titulari cu vârstă de pesionare și alți 2.468 de profesori, conferențiari, lectori și asistenți cu vârstă de pensionare, care predau ca personal didactic asociat.

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare