GREAUA MOȘTENIRE – Contractul de reparație a străzilor din Târgu Mureș, cel mai mare din România: 160 de milioane de lei

0
421

GENEROZITATEA BOGATULUI FĂRĂ BANI. Municipiul Târgu Mureș este campion național la categoria de mare succes Cel mai mare contract de întreținere a străzilor în municipiile din România, devansând cu mult nu doar cele 16 municipii mai mari din țară, ci toate cele 102 municipii din România. Inclusiv Capitala. Concluzia aparține Consiliului Concurenței, care a analizat acest tip de contracte.

 

Contractul (în vigoare) Primăriei Târgu Mureș “pentru lucrări de intervenții și reparații a străzilor, trotuarelor, parcărilor și a lucrărilor edilitare (apă-canal)” este unul de tip acord-cadru și a fost semnat în 22 august 2018 de administrația publică locală, condusă pe atunci de primarul Dorin Florea, cu asocierea de firme Astor Com & Citadin Prest.

 

Contractul se întinde pe durata a 4 ani (48 de luni), strategii municipalității estimând valoarea lucrărilor care se vor efectua în acest timp până la limita valorii de 160 de milioane de lei (sumă care cuprinde TVA – mai exact 134.453.781 lei + TVA), sumă echivalentă cu peste 32 de milioane de euro. Sigur, ca-n orice acord de acest tip, plățile se fac în baza comenzilor de lucrări date de Primărie.

 

Asocierea care execută contractul este una clasică, cuplul Astor Com & Citadin Prest fiind unul sudat în executarea lucrărilor de asfaltare/întreținere străzi în muncipiu, cu numeroase contracte de acest fel, consemnate de arhiva Primăriei. Citadin Prest SA este firma administrată de Costin Iancu Lăurean, iar Astor Com este controlată de Mihai Petrică Sala (deține 70% din acțiunile firmei, restul fiind în posesia soției sale, Maria Daniela Sala, care este și administrator).

 

După campionul național detașat, Târgu Mureș, municipiile cu cea mai mare valoare a contractelor de lucrări de reparaţii şi întreţinere străzi la nivelul municipiilor reşedinţă de judeţ, la adjudecare, sunt: Arad (132,2 milioane lei), Cluj-Napoca (131,7 milioane lei), Craiova (110,2 milioane lei), Satu Mare (110,1 milioane lei) şi Bucureşti (107,5 milioane lei).

 

… v-am reamintit asta pentru a avea o explicație privind starea atât de apropiată de perfecțiune a străzilor din municipiul Târgu Mureș. Plătim cel mai mult, pentru că suntem cei mai bogați, dar și avem străzi de putem juca biliard pe ele (doar că nu jucăm).

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ