DIMENSIUNEA PIERDERII – Cum a închis anul administratorul celui mai nou mall din Târgu Mureș, deschis în pandemie, Shopping City Târgu Mureș

ANALIZĂ. Inaugurarea oficială a celui de-al treilea mall din municipiul Târgu Mureș, Shopping City Târgu Mureș, proprietate a NEPI Rockcastle și administrat prin sereleul Târgu Mureș Shopping City (înregistrat în București), a avut loc în 16 iulie 2020, la jumătatea anului și în plină prelungire a stării de alertă, cu toate restricțiile pe care le-a presupus aceasta.

 

La finalul anului 2020, firma care administrează noul mall din Târgu Mureș a raportat o cifră de afaceri de peste 22,5 milioane de lei (exact: 22.589.338 lei) și o  pierdere financiară de peste 36 de milioane de lei (exact: 36.204.727 lei). Începând din 2016, de când a început proiectul Shopping City Târgu Mureș, firma administratoare a raportat pierderi financiare care totalizează 58,5 milioane de lei.

 

De asemenea, firma deține active imobilizate (în cazul de față, terenul, construcția etc.) de aproape 424 de milioane de lei, dar înregistrează și datorii de circa 374 de milioane de lei.

 

Pierderea raportată în cele aproape 6 luni de funcționare a noului mall nu este neobișnuită. Vă reamintim că 2007, anul în care au inaugurat Promenada Mall, firma prin care belgienii de la BelRom administrau centrul comercial a declarat pierderi de peste 22,4 milioane de lei, după doar 3 luni de funcționare (octombrie-decembrie), fapt care nu i-a împiedicat să vândă mall-ul în ianuarie 2008, cu un profit substanțial (50%!), grupului francez AEW Europe, care l-au exploatat aproape 11 ani și l-au revândut (în pierdere cu 50% față de prețul de achiziție) maghiarilor de la Indotek Group (tranzacția fiind evaluată la 43 de milioane de euro).

 

Cătălin VISCHI, Liviu DAMIAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare