DIN BANII JUDEȚULUI – În 2021, se vor plăti sub formă de ajutor direct și indirect peste 12,8 milioane de lei din bugetul public pentru Aeroportul Transilvania

0
199

AEROPORTUL DIN TÂRGU MUREȘ. Consiliul Județean Mureș va plăti în acest an din pușculița județului suma totală de 5.984.000 de lei, sub formă de ajutor de stat de exploatare pentru funcționarea Aeroportului Internațional Transilvania din Târgu Mureș. Banii sunt destinați “acoperirii deficitului/pierderii înregistrate la activitatea de exploatare”.

 

Pe lângă acești bani destinați funcționării, tot în acest an și tot din bugetul județului Mureș se va mai plăti și suma de peste 1,1 milioane de lei (exact: 1.181.000 lei) “pentru finanțarea activităților neeconomice aeronautice (servicii de stingere incendii – SSI, Securitate, Siguranță)”.

 

În 2021, Aeroportul Transilvania și-a bugetat venituri totale de peste 11,6 milioane de lei (exact: 11.626.000 lei), din care peste 5,55 milioane de lei reprezintă cheltuieli cu personalul angajat (salarii, bonusuri și contribuțiile la stat aferente acestora). Din veniturile totale pe care și le-a bugetat aeroportul din județul Mureș, aproape două treimi, respectiv 61,63% (aproape peste 7,16 milioane de lei), provine din bugetul județului.

 

În plus, tot pentru reanimarea Aeroportului Transilvania, Consiliul Județean Mureș va plăti în acest an un ajutor de stat (aprobat deja de autoritățile din România și UE) către doi operatori aerieni în cuantum total de 1,15 milioane de euro (echivalent cu circa 5.658.000 lei). În schimbul acestor bani, cei doi operatori aerieni, care vor fi desemnați în baza unei grile avizate de UE, trebuie, în principal, să efectueze noi destinații regulate, să aibă o frecveță (zboruri pe săptămână) și o încărcătură (număr de pasageri) cât mai mare.

 

Cu ajutorul de stat pentru doi operatori aerieni care vor opera pe Aeroportul Transilvania, regia din subordinea administrativă a Consiliului Județean Mureș va fi stimulată financiar (direct și indirect) cu suma totală de peste 12,8 milioane de lei (exact: 12.823.000 lei).

 

Conducerea Aeroportului estimează că în 12 luni de la încheierea contractelor de ajutor de stat cu două companii aeriene (estimare, una dintre acestea va fi WizzAir, care deja a introdus destinații noi) se va atinge traficul din… 2019, la un grad de încărcare a aeronavelor de aproximativ 30%. În 2019, conform datelor oficiale centralizate de Asociația Aeroporturilor din România (AAR), Aeroportul Internațional Transilvania s-a situat în clasamentul național al traficului de pasageri pe locul 9 din cele 17 aeroporturi funcționale din România (după aeroporturile Otopeni, Cluj, Timișoara, Iași, Sibiu, Craiova, Bacău și Suceava), cu un trafic total de 179.066 pasageri/an.

 

Cătălin VISCHI, Liviu DAMIANATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ